Taksonomiczna analiza przestrzennego zróżnicowania cen skupu na rynku warzyw i owoców w Polsce
DOI:
https://doi.org/10.5604/01.3001.0014.3048Słowa kluczowe:
regionalne zróżnicowanie, metody taksonomiczne, metoda Warda, surowce rolneAbstrakt
Cel: Głównym celem artykułu jest wyodrębnienie grup województw, które w 2018 roku charakteryzują się zbliżonym poziomem cen skupu na rynku warzyw oraz rynku owoców. Dodatkowo dla uzyskanych wyników dokonano badania porównawczego między rozpatrywanymi rynkami.
Materiały i metody: Do badania wykorzystano metodę aglomeracyjną. Przedmiot badań stanowiły poszczególne województwa Polski w roku 2018. Pod uwagę wzięto po sześć zmiennych charakteryzujących ceny skupu warzyw oraz owoców.
Wyniki i wnioski: Osiągnięte wyniki badań pozwoliły wykazać, iż w Polsce występuje znaczne zróżnicowanie cen skupu na rynku warzyw oraz owoców. Dokonując badania porównawczego skupisk województw o podobnym poziomie cen skupu między rynkiem warzyw i owoców, należy stwierdzić, iż brak jest znacznych podobieństw w tym zakresie.
Statystyka pobrań
Bibliografia
Robinson K.L., Tomek W.G. Kreowanie cen artykułów rolnych. Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN; 2001. Google Scholar
Sztyber W.B. (1974), Funkcje cen i ich system racjonalny. PKC, Prace i Materiały Zakładu Badania Cen. 1974; 23. Google Scholar
Mruk H. (red.). Analiza rynku. Warszawa: PWE; 2003. Google Scholar
Waniowski P. Strategie cenowe, Warszawa: PWE; 2003. Google Scholar
Wnorowski H. (2009), Cena jako instrument marketingu. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny. 2009; 6. Google Scholar
Gędek S., Heijman W., Kowalski Z., Krzyżanowska Z. Ekonomika rolnictwa. Zarys teorii. Warszawa: Wydawnictwo Fundacja Rozwój SGGW; 1997. Google Scholar
Santeramo F. G. (2015), Price Transmission in the European tomatoes and cauliflowers sectors. Agribusiness. 2015; 31(3). Google Scholar
Pizło W. Rynek owoców w Polsce i wybranych krajach Unii Europejskiej – ujęcie teoretyczne i empiryczne. Warszawa: Wydawnictwo SGGW; 2001. Google Scholar
Filipiak T. Zmiany na rynku warzyw i w gospodarstwach warzywniczych w Polsce po integracji z Unią Europejską. Warszawa: Wydawnictwo SGGW; 2014. Google Scholar
Gołębiewski J., Sobczak W. Rynki hurtowe owoców i warzyw. Warszawa: Wydawnictwo SGGW; 2017. Google Scholar
Flipiak T., Maciejczak M. (2008), Uwarunkowania Rozwoju sektora owoców i warzyw w Polsce w latach 2004-2007. Roczniki Nauk Rolniczych. 2008; 95 (2). Google Scholar
Seremak-Bulge J. (red.). Analizy rynkowe – rynek owoców i warzyw, stan i perspektywy. Warszawa: IERiGŻ-PIB, ARR; 2013, nr 42. Google Scholar
Szajner P. (red.). Analizy rynkowe – rynek owoców i warzyw, stan i perspektywy. Warszawa: IERiGŻ-PIB, KOWR, MRiRW; 2018, nr 52. Google Scholar
Rocznik Statystyczny Rolnictwa 2008, Główny Urząd Statystyczny, Warszawa 2009. Google Scholar
Rocznik Statystyczny Rolnictwa 2012, Główny Urząd Statystyczny, Warszawa 2013. Google Scholar
Rocznik Statystyczny Rolnictwa 2018, Główny Urząd Statystyczny, Warszawa 2019. Google Scholar
Grabiński T., Wydymus S., Zeliaś A. Metody taksonomii numerycznej w modelowaniu zjawisk społecznogospodarczych. Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN; 1989. Google Scholar
Pluta W. Wielowymiarowa analiza porównawcza w badaniach ekonomicznych. Warszawa: PWE; 1977. Google Scholar
Grabiński T. Analiza taksonomiczna krajów Europy w ujęciu regionalnym. Kraków: Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej w Krakowie; 2003. Google Scholar
Stanisz A. Przystępny kurs statystyki z zastosowaniem STATISTICA PL na przykładach z medycyny. Tom 3. Analizy wielowymiarowe. Kraków: StatSoft; 2007. Google Scholar
Bank danych lokalnych (2019), https://bdl.stat.gov.pl/ (dostęp na dzień: 09.09.2019 r.). Google Scholar
Pobrania
Opublikowane
Jak cytować
Numer
Dział
Licencja
Prawa autorskie (c) 2020 Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Tarnowie & Autor
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.