Regional diversification of milk production in Poland - an attempt to identify the condition and causes
DOI:
https://doi.org/10.5604/01.3001.0012.8255Keywords:
dairy cattle, milk market, region, regional diversity, Artykuł przygotowano w ramach projektu finansowanego przez Narodowe Centrum Nauki number 2018/29/B/HS4/00392.Abstract
Aim: The aim of the research was to identify regional diversity in dairy cattle breeding and to determine the reasons for this diversification.
Materials and methods: The statistical data of agriculture and rural areas for the years 2007-2016, the Central Statistical Office, were used to implement the research objective. The analysis was based on a tabular, graphical and descriptive method.
Results: The analyzes show that in the period since Poland's accession to the EU, the number of cattle in general has increased. It was the result of an increase in beef cattle breeding, while the number of dairy cows decreased with its simultaneous regionalization. Regions developing milk production are north-eastern voivodships: Podlaskie, Warmińsko-Mazurskie and northern part of Mazowieckie, and limiting are the South-Eastern voivodships.
Conclusions: The key difference between developing regions and limiting milk production was the production potential of farms. Thanks to the growing specialization, despite the decline in the number of dairy cows, milk production in Poland increased. Regional differences in milk prices occur in Poland and are closely related to milk productivity in individual provinces.
Downloads
References
GINALSKA, B. (2014). Rynek mleka w nowej perspektywie. Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Radomiu, 1-28. Google Scholar
SEREMAK-BULGE, J. (2016). Rynek mleka stan i perspektywy. Analizy Rynkowe, Wydanie 50, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, 4-6. Google Scholar
http://ksow.gov.pl/rynki-rolne/rynek-mleka-i-produktow-mleczarskich.html, dostęp: 20.07.2017. Google Scholar
OTOLIŃSKI, E., SZAREK, J. (2006). Rynek mleka w Polsce. Wiadomości Zootechniczne, R. XLIV, 31-49. Google Scholar
BÓRAWSKI, P. (2013). Czynniki różnicujące efektywność uzyskujących dochody z działalności alternatywnych i komplementarnych. Monografia i Rozprawy 185, Wyd. Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie. Google Scholar
PARZONKO, A. (2013). Globalne i lokalne uwarunkowania rozwoju produkcji mleka. Wydawnictwa Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, 9-36. Google Scholar
CZYŻEWSKI, A., GUTH, M. (2016). Zróżnicowanie produkcji mleka w makroregionach Unii Europejskiej z wyróżnieniem Polski. PWN Warszawa, 9-17. Google Scholar
Rocznik statystyczny rolnictwa i obszarów wiejskich 2007 r., GUS, Warszawa 2007. Google Scholar
Rocznik Statystyczny Rolnictwa 2016 r., GUS, Warszawa 2016. Google Scholar
CIEŚLIK, J. (2010). Produkcja i przetwórstwo mleka w regionie o rozdrobnionym rolnictwie (studium na przykładzie Małopolski). Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, z. nr 345. Google Scholar
BÓRAWSKI, P., KOWALSKA, M. (2017). Zmiany w produkcji i konsumpcji mleka i produktów mleczarskich w Polsce na tle UE. Zeszyty Naukowe Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie Problemy Rolnictwa Światowego tom 17 (XXXII), zeszyt 3: 17–28. DOI: 10.22630/PRS.2017.17.3.49 Google Scholar
Rynek mleka stan i perspektywy. Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowe j – PIB, ARR, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi 2016. Google Scholar
Rynek mleka stan i perspektywy. Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – PIB, ARR, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi 2018. Google Scholar
Bank Danych Lokalnych GUS Warszawa. Google Scholar
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2018 State Higher Vocational School in Tarnow, Poland & Authors

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.