Marnowanie żywności w gospodarstwach domowych w Polsce
DOI:
https://doi.org/10.5604/01.3001.0014.3050Słowa kluczowe:
marnowanie, żywność, gospodarstwo domowe,, marnotrawstwo, przyczynyAbstrakt
Cel: Celem badań była analiza zachowań konsumentów gospodarstw domowych w Polsce w kontekście marnowania żywności.
Materiały i metody: Źródła danych stanowiły wyniki badań Federacji Polskich Banków Żywności, dane Eurostatu oraz wyniki badań własnych w grupie 163 respondentów. W pracy wykorzystano metody tabelaryczne, graficzne i opisowe.
Wyniki: Analiza badań własnych potwierdza istnienie problemu marnowania żywności w gospodarstwach domowych w Polsce. Ponad 90% badanych przyznało, że wyrzuca żywność, a najczęstszym powodem jest przekroczenie terminu ważności do spożycia. Najczęściej wyrzucane produkty spożywcze to pieczywo i wędliny. Większość konsumentów deklaruje znajomość programów i kampanii edukacyjnych, a pomimo to nadal wyrzuca żywność.
Wnioski: Wiedza respondentów dotycząca problematyki marnowania żywności w Polsce na podstawie ich deklaracji wydaje się być na wysokim poziomie. Można zatem podejrzewać, że albo respondenci przeceniają swoją znajomość tematu, albo ignorują negatywne skutki marnowania żywności. Natomiast zdecydowanie można stwierdzić, że programy i kampanie edukacyjne nie spełniają swojej roli albo spełniają ją w niewystarczający sposób.
Statystyka pobrań
Bibliografia
FAO. (2001). Global food losses and food waste − Extent, causes and prevention. Rzym. Google Scholar
Bilska B., Wrzosek M., Krajewski K., Kołożyn-Krajewska D., Wroniak M.: Zrównoważony rozwój sektora żywnościowego a ograniczenie strat i marnotrawstwa żywności, Journal of Agrobusiness and Rural Development 2(36). Poznań; 2015. Str. 171-179. Google Scholar
Komisja Europejska (2010). Final Report − Preparatory study on food waste across EU 27. Bruksela. Google Scholar
Kwasek M. (2016). Z badań nad rolnictwem społecznie zrównoważonym [37]. Analiza strat i marnotrawstwa żywności na świecie i w Polsce. Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. PIW. Warszawa. Google Scholar
Federacja Polskich Banków Żywności. (2012). Raport. Marnotrawienie żywności w Polsce i Europie. Warszawa. Google Scholar
Federacja Polskich Banków Żywności. (2013). Raport. Zapobieganie marnowaniu żywności z korzyścią dla społeczeństwa. Warszawa. Google Scholar
Federacja Polskich Banków Żywności. (2016). Raport. Nie marnuj jedzenia. Warszawa. Google Scholar
Federacja Polskich Banków Żywności. (2017). Raport. Nie marnuj jedzenia. Warszawa. Google Scholar
Federacja Polskich Banków Żywności. (2018). Raport. Nie marnuję jedzenia. Warszawa. Google Scholar
Tomaszewska M., Bilska B., Kołożyn-Krajewska D. (2019). Badanie ilościowe na reprezentatywnej próbie Polaków powyżej 18. roku życia w aspekcie marnotrawstwa żywności. SGGW. Warszawa. Google Scholar
Pobrania
Opublikowane
Jak cytować
Numer
Dział
Licencja
Prawa autorskie (c) 2020 Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Tarnowie & Autor
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.