Regionalne zróżnicowanie produkcji bydła mlecznego w Polsce – próba identyfikacji stanu i przyczyn
DOI:
https://doi.org/10.5604/01.3001.0012.8255Słowa kluczowe:
bydło mleczne, rynek mleka, region, zróżnicowanie regionalneAbstrakt
Cel: Celem badań była identyfikacja zróżnicowania regionalnego w chowie bydła mlecznego oraz określenie przyczyn tego zróżnicowania.
Materiały i metody: Do realizacji celu badań wykorzystano dane z Roczników statystycznych rolnictwa i obszarów wiejskich za lata 2007-2016 r., GUS. W toku analiz wykorzystano metoda tabelaryczne, graficzne i opisowe.
Wyniki: Z przeprowadzonych analiz wynika że w okresie od przystąpienia Polski do UE wzrosła liczba bydła ogółem. Było to wynikiem zwiększenia hodowli bydła mięsnego, natomiast spadła ilość krów mlecznych z jednoczesną jej regionalizacją. Regiony rozwijające produkcję mleka to północno wschodnie województwa: podlaskie, warmińsko-mazurskie i północna część mazowieckiego, a ograniczające to województwa południowo wschodnie.
Wnioski: Kluczową różnicą pomiędzy regionami rozwijającymi a ograniczającymi produkcję mleka był potencjał produkcyjny gospodarstw rolniczych. Dzięki rozwijającej się specjalizacji pomimo spadku pogłowia krów mlecznych produkcja mleka w Polsce wzrosła. Regionalne różnice cen mleka występują w Polsce i są ściśle związane z produkcyjnością mleczną w poszczególnych województwach.
Statystyka pobrań
Bibliografia
GINALSKA, B. (2014). Rynek mleka w nowej perspektywie. Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Radomiu, 1-28. Google Scholar
SEREMAK-BULGE, J. (2016). Rynek mleka stan i perspektywy. Analizy Rynkowe, Wydanie 50, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, 4-6. Google Scholar
http://ksow.gov.pl/rynki-rolne/rynek-mleka-i-produktow-mleczarskich.html, dostęp: 20.07.2017. Google Scholar
OTOLIŃSKI, E., SZAREK, J. (2006). Rynek mleka w Polsce. Wiadomości Zootechniczne, R. XLIV, 31-49. Google Scholar
BÓRAWSKI, P. (2013). Czynniki różnicujące efektywność uzyskujących dochody z działalności alternatywnych i komplementarnych. Monografia i Rozprawy 185, Wyd. Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie. Google Scholar
PARZONKO, A. (2013). Globalne i lokalne uwarunkowania rozwoju produkcji mleka. Wydawnictwa Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, 9-36. Google Scholar
CZYŻEWSKI, A., GUTH, M. (2016). Zróżnicowanie produkcji mleka w makroregionach Unii Europejskiej z wyróżnieniem Polski. PWN Warszawa, 9-17. Google Scholar
Rocznik statystyczny rolnictwa i obszarów wiejskich 2007 r., GUS, Warszawa 2007. Google Scholar
Rocznik Statystyczny Rolnictwa 2016 r., GUS, Warszawa 2016. Google Scholar
CIEŚLIK, J. (2010). Produkcja i przetwórstwo mleka w regionie o rozdrobnionym rolnictwie (studium na przykładzie Małopolski). Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, z. nr 345. Google Scholar
BÓRAWSKI, P., KOWALSKA, M. (2017). Zmiany w produkcji i konsumpcji mleka i produktów mleczarskich w Polsce na tle UE. Zeszyty Naukowe Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie Problemy Rolnictwa Światowego tom 17 (XXXII), zeszyt 3: 17–28. DOI: 10.22630/PRS.2017.17.3.49 Google Scholar
Rynek mleka stan i perspektywy. Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowe j – PIB, ARR, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi 2016. Google Scholar
Rynek mleka stan i perspektywy. Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – PIB, ARR, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi 2018. Google Scholar
Bank Danych Lokalnych GUS Warszawa. Google Scholar
Pobrania
Opublikowane
Jak cytować
Numer
Dział
Licencja
Prawa autorskie (c) 2018 Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Tarnowie & Autorzy
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.