Edukacja prozdrowotna w walce z otyłością i jej powikłaniami u dzieci w wieku szkolnym – 6-miesięczny program współpracy z dzieckiem i rodzicami
DOI:
https://doi.org/10.5604/01.3001.0012.7478Słowa kluczowe:
otyłość, edukacja prozdrowotna, dzieci, BMIAbstrakt
Wstęp: Dynamiczny rozwój społeczeństwa wpływa na zdrowie ludności. Często odnosi się go do chorób cywilizacyjnych dotykających coraz młodszych ludzi. Brak zarówno zbilansowanej diety, jak i aktywności fizycznej prowadzi do nadciśnienia i otyłości. Choroby te mają wiele poważnych konsekwencji. Celem pracy było wykazanie wpływu programu edukacyjnego na ciśnienie tętnicze i masę ciała dzieci w wieku od 10 do 12 lat.
Materiał i metody: Badania przeprowadzono w latach 2014-2017. W programie edukacyjnym wzięło udział 60 uczniów szkół podstawowych w klasach 4-6, w tym 40 chłopców i 20 dziewcząt, u których wartości BMI i tętniczego ciśnienia krwi były wyższe od standardowych norm. Wykonano pomiary antropometryczne, tj. wysokość i masę ciała, ciśnienie krwi i testy biochemiczne krwi. Następnie uczniowie rozpoczęli współpracę z dietetykiem i trenerem.
Wyniki: Problemem jest niewielka liczba owoców i warzyw w diecie dzieci, która jest znacznie poniżej zalecanych standardów. W badanie grupie prawie 12% dzieci miało podwyższony poziom TSH. Jak wynika z przeprowadzonych ankiet, dziewczęta są znacznie mniej aktywne fizycznie w porównaniu do chłopców.
Wnioski: Wzrost wskaźnika BMI powoduje wzrost ciśnienia skurczowego u dzieci. Wzrost TSH zwiększa wartość ciśnienia rozkurczowego u 10- do 12-latków. Dzieci jedzą zbyt mało owoców i warzyw tygodniowo w porównaniu do ustalonych standardów. Realizacja programu edukacyjnego dotyczącego odżywiania i aktywności fizycznej wpływa na obniżenie BMI u dzieci z nadmierną masą ciała.
Statystyka pobrań
Bibliografia
Langford, R., Bonell, C., Jones, H., & Campbell, R. (2015). Obesity prevention and the Health promoting Schools framework: essential components and barriers to success. International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity, 12(1), 15. Google Scholar
Lobstein, T., Jackson-Leach, R., Moodie, M. L., Hall, K. D., Gortmaker, S. L., Swinburn, B. A., … & McPherson, K. (2015). Child and adolescent obesity: part of a bigger picture. The Lancet, 385(9986), 2510–2520. Google Scholar
Williams, E. P., Mesidor, M., Winters, K., Dubbert, P. M., & Wyatt, S. B. (2015). Overweight and obesity: prevalence, consequences, and causes of a growing public health problem. Current obesity reports, 4(3), 363–370. Google Scholar
Kułaga, Z., Różdżyńska-Świątkowska, A., Grajda, A., Gurzkowska, B., Wojtyło, M., Góźdź, M., Świąder-Leśniak, M., Litwin, M. (2015). Siatki centylowe dla oceny wzrastania i stanu odżywienia polskich dzieci i młodzieży od urodzenia do 18 roku życia. Standardy Medyczne/Pediatria, 2, 119–135. Google Scholar
Świąder-Leśniak, A., Kułaga, Z., Grajda, A., Gurzkowska, B., Góźdź, M., Wojtyło, M., Różdżyńska-Świątkowska, A., Litwin, M. (2015). Wartości referencyjne obwodu talii i bioder polskich dzieci i młodzieży w wieku 3–18 lat. Standardy Medyczne/Pediatria, 12:137–150. Google Scholar
Malczyk, E. (2016). Przegląd metod badawczych stosowanych do oceny stanu odżywienia dzieci i młodzieży w Polsce w latach 2005–2015. In Annales Academiae Medicae Silesiensis (Vol. 70). Google Scholar
World Health Organization Obestity and overweight, czerwiec 2016 w: ttp://who.int/mediacentre/factsheets/fs311/en/, dostęp maj 2017 Google Scholar
Sosnowska-Bielicz, E., Wrótniak, J. (2013). Nawyki żywieniowe a otyłość u dzieci w wieku przedszkolnym i szkolnym, Lubelski Rocznik Pedagogiczny,. 32, 147–65. Google Scholar
Santiago-Torres, M., Adams, A. K., Carrel, A. L., La Rowe, T. L., &Schoeller, D. A. (2014). Home food availability, parental dietary intake, and familial eating habits influence the diet quality of urban Hispanic children. Childhoodobesity, 10(5), 408–415. Google Scholar
Bienkiewicz, M., Bator, E., & Bronkowska, M. (2015). Błonnik pokarmowy i jego znaczenie w profilaktyce zdrowotnej. Problemy Higieny i Epidemiologii, 96(1), 57–63. Google Scholar
Le, T.N., Celi, F.S., Wickham, E.P. (2016). Thyroid Stimulating Hormone Levels Are Associated with Cardiometabolic Risk Factors in Eutyroid Adolescents. Thyroid. 26(10), 1441–1449. Google Scholar
Wyka, J., Mazurek, D., Broniecka, A., Piotrowska, E., Bronkowska, M., Biernat, J. (2014). Stan odżywienia młodzieży w wieku 13 – 15 lat w aspekcie zagrożenia zespołem metabolicznym. Bromat. Chem. Toksykol, 47(1), 32–40. Google Scholar
Witkowska, M., & Lesiów, T. (2014). Znajomość zasad prawidłowego żywienia wśród dzieci w wieku od 10 do 13 lat w mieście i gminie Ostrzeszów. Nauki Inżynierskie i Technologie, 2(13), 49–67. Google Scholar
Nyberg, G., Sundblom, E., Norman, Å.,Bohman, B., Hagberg, J., & Elinder, L. S. (2015). Effectiveness of a universal parental support programme to promote healthy dietary habits and physical activity and to prevent overweight and obesity in 6-year-old children: the healthy school start study, a cluster-randomised controlled trial. PLoS One, 10(2), e0116876. Google Scholar
Sobol-Goldberg, S., Rabinowitz, J., & Gross, R. (2013). School-based obesity prevention programs: A meta-analysis of randomized controlled trials. Obesity, 21(12), 2422–2428. Google Scholar
Ling, J., King, K. M., Speck, B. J., Kim, S., & Wu, D. (2014). Preliminary assessment of a school-based healthy lifestyle intervention among rural elementary school children. Journal of School Health, 84(4), 247–255. Google Scholar
Waters, E., de Silva-Sanigorski, A., Burford, B. J., Brown, T., Campbell, K. J., Gao, Y., …& Summerbell, C. D. (2011). Interventions for preventing obesity in children. The Cochrane Library. Google Scholar
De Henauw, S., Huybrechts, I., De Bourdeaudhuij, I., Bammann, K., Barba, G., Lissner, L., Mårild, S., Molnár, D., Moreno, L.A., Pigeot, I., Tornaritis, M., Veidebaum, T., Verbestel, V., Ahrens, W. (2015). Effects of a community-oriented obesity prevention programme on indicators of body fatness in preschool and primary school children. Main results from the IDEFICS study. Obes Rev.16(2), 16–29. Google Scholar
Pobrania
Opublikowane
Jak cytować
Numer
Dział
Licencja
Prawa autorskie (c) 2018 Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Tarnowie & Autorzy
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Użycie niekomercyjne 4.0 Międzynarodowe.