Wpływ przebiegu odchowu stada reprodukcyjnego kur mięsnych na wybrane wskaźniki reprodukcyjne

Autor

  • Sławomir Domagała b Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, Zakład Weterynarii Rozrodu i Dobrostanu Zwierząt; Ferma Drobiu Gołaczewy w Wolbromiu
  • Magdalena Trela Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, Zakład Weterynarii Rozrodu i Dobrostanu Zwierząt https://orcid.org/0000-0001-5327-6578
  • Rafał Kędzia Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, Zakład Weterynarii Rozrodu i Dobrostanu Zwierząt; c Gabinet Weterynaryjny Avi-MedVet Sp. z o.o, Bielsko-Biała https://orcid.org/0000-0001-5279-8139
  • Marcin W. Lis Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, Zakład Weterynarii Rozrodu i Dobrostanu Zwierząt https://orcid.org/0000-0002-8609-572X

DOI:

https://doi.org/10.5604/01.3001.0012.8155

Słowa kluczowe:

chicken, parental stock, hatchability, fertilization

Abstrakt

Celem pracy była analiza przebiegu wychowu stada rodzicielskiego Ross 308 w kontekście uzyskiwanych wyników wylęgowości. Badania wykonano w warunkach produkcyjnych. Przez cały okres wychowu i produkcji stada przy pomocy systemu ważenia automatycznego JOTAFAN kontrolowano masę ciała ptaków. Wskaźniki reprodukcyjne określano na podstawie wyników zapłodnienia jaj i ich wylęgowości. Stwierdzono, że masa ciała podczas wychowu i produkcji była zgodna ze standardami dla tego zestawu  hodowlanego. Ponadto wysokie wartości uzyskanych wskaźników reprodukcyjnych (zapłodnienie jaj i wylęgowość z jaj  zapłodnionych powyżej 90% w okresie pomiędzy 28 a 56 tygodniem życia stada) świadczy o właściwych warunkach środowiskowych i żywieniowych.

Statystyka pobrań

Statystyki pobrań nie są jeszcze dostępne

FAO Food and agriculture organization of the united nations statistics division. 2015; http://www.fao.org/statistics/en/   Google Scholar

USDA: Livestock and Poultry. Words markets and trends. United States Department of Agriculture. Foreign Agriculture Service. 2015; https://public.govdelivery.com/accounts/USDAFAS/subscriber/session/new.   Google Scholar

GUS: Rolnictwo w 2014 r. Główny Urząd Statystyczny, Departament Rolnictwa. Zakład Wydawnictw Statystycznych, Warszawa 2015, http://www.stat.gov.pl/;   Google Scholar

KRD-IG: Produkcja ważniejszych wyrobów przemysłowych w latach 2005–2018. Krajowa Rada Drobiarska, 2018; http://www.krd-ig.com.pl/produkacjawazniejszychwyrobowprzemyslowychwlatach20052018,96,l1.html.   Google Scholar

Jankowski J, Znaczenie i uwarunkowania rozwoju drobiarstwa. In: Jankowski J, editor. Hodowla i użytkowanie drobiu. Warszawa, PL: PWRiL; 2012. p.15–26.   Google Scholar

Szwaczkowski T, Bednarczyk M, Smalec E, Zieba G. Podstawy genetycznego doskonalenia drobiu. In: Jankowski J, editor. Hodowla i użytkowanie drobiu. Warszawa, PL: PWRiL; 2012. p. 27–82.   Google Scholar

AVIAGEN: Instrukcja utrzymania stada rodzicielskiego Ross. Aviagen Epi. 2012; www.nestling.pl/uploads/katalogi/Instrukcja_2012.pdf.   Google Scholar

Kaczmarek S, Rutkowski A, Wychów stad rodzicielskich kur mięsnych. In: Jankowski J, editor. Hodowla i użytkowanie drobiu. Warszawa, PL: PWRiL; 2012. p. 307–323.   Google Scholar

Nowaczewski S, Rasy, zestawy rodzicielskie i mieszańce rodzicielskie. In: Jankowski J, editor. Hodowla i użytkowanie drobiu. Warszawa, PL: PWRiL; 2012. p. 305–306.   Google Scholar

Tona K, Onagbesan O, De Ketelaere B, Decuypere E, Bruggeman V, Effects of age of broiler breeders and egg storage on egg quality, hatchability, chick quality, chick weight, and chick posthatch growth to forty-two days, Journal of Applied Poultry Research, 2004; 13:10–18.   Google Scholar

O’Dea EE, Fasenko GM, Feddes JJ, Robinson FE, Segura JC, Ouellette CA, van Middelkoop JH, Investigating the eggshell conductance and embryonic metabolism of modern and unselected domestic avian genetic strains at two flock ages, Poultry Science, 2004; 83:2059–2070.   Google Scholar

Sahan U, Ipek A, Sozcu A, Yolk sac fatty acid composition, yolk absorption, embryo development, and chick quality during incubation in eggs from young and old broiler breeders, Poultry Science, 2014; 93:2069–2077.   Google Scholar

Suarez ME, Wilson HR, Mather FB, Wilcox CJ, McPherson BN, Effect of strain and age of the broiler breeder female on incubation time and chick weight, Poultry Science, 1997; 76:1029–1036.   Google Scholar

Ulmer-Franco AM, Fasenko GM, O’Dea Christopher EE, Hatching egg characteristics, chick quality, and broiler performance at 2 breeder flock ages and from 3 egg weights, Poultry Science, 2012; 89:2735–2742.   Google Scholar

Kędzia R, Lis MW, Przyczyny śmiertelności piskląt brojlerów w początkowym okresie odchowu, Polskie Drobiarstwo, 2013; 3:2–7.   Google Scholar

Pawlak K, Niedziółka J, Udział wcześnie zamarłych zarodków w czasie inkubacji w jajach kwalifikowanych przez zakład wylęgowy jako niezapłodnione, Roczniki Naukowe Zootechniki, 1995; 22:125–134.   Google Scholar

Gumułka M, Kapkowska E, Wpływ wieku stada kur mięsnych na penetrację plemników przez warstwę okołożółtkową jaj, Roczniki Naukowe Zootechniki, Suplement 2003; 17:369–372.   Google Scholar

Kształtowanie się zapłodnienia oraz wylęgowości z jaj nałożonych i zapłodnionych w stadzie rodzicielskim Ross 308 w kolejnych tygodniach produkcji

Pobrania

Opublikowane

2018-12-27

Jak cytować

Domagała, S., Trela, M., Kędzia, R., & Lis, M. (2018). Wpływ przebiegu odchowu stada reprodukcyjnego kur mięsnych na wybrane wskaźniki reprodukcyjne. Science, Technology and Innovation, 3(2), 43–47. https://doi.org/10.5604/01.3001.0012.8155

Numer

Dział

Artykuły oryginalne