Physico-chemical analysis of flowers and sloes of blackthorn – the shrub from which the name of the town of Tarnow originates

Authors

  • Małgorzata Martowicz State Higher Vocational School in Tarnow, Poland
  • Magdalena Kosiba State Higher Vocational School in Tarnow, Poland

DOI:

https://doi.org/10.5604/01.3001.0010.8022

Keywords:

Tarnow, blackthorn, vitamin C, anthocyanins, tannins, oxalates

Abstract

The study analyzed the shrub, from which the city of Tarnow probably derives its name. Flowers and fruits of sloes have been known for years for their medicinal properties. They are characterized by high pharmacological activity, due to the richness of biologically active compounds. Drinks, solution, and teas have long been used to alleviate many ailments. Thus, the physico-chemical analysis of blackthorn, both intenflowers (dried) and fruit (fresh and dried), was based on the content of components relevant to human health. Tarninówka tea, composed mainly of sloes, was also analyzed. The detailed objective was to examine the content of vitamin C and compare its amount in the infusion of dried sloe blossom, “compote”, in frozen fruit and “Tarninówka” tea. Additionally, in the flowers, fruits and “Tarninówka” tea also included anthocyanins, tannins and oxalates. The content of all analyzed factors is extremely important for the health of the consumer. However, anthocyanins and tannins have pro-health properties. Oxalates, however, are anti-nutrition, that is, they have a negative impact on human health. The latter was indicated in “Tarninówka” tea while checking whether the time and method of brewing tea can affect the final content of oxalate in the consumed beverage. The analyses used titrimetric methods (iodometry and Tillman’s method) as well as spectroscopic methods (UV VIS and FTIR-ATR spectroscopy).

Downloads

Download data is not yet available.

W. Seneta, J. Dolatowski, Dendrologia, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 1997.   Google Scholar

J. Mowszowicz, Pospolite rośliny naczyniowe Polski, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 1983.   Google Scholar

J. D. Godet, P rzewodnik d o r ozpoznawania drzew i krzewów. Wyd. Oficyna Wydawnicza „Delta W-Z”, Warszawa 1997.   Google Scholar

R. Krzyściak-Kosińska, M. Kosiński, Atlas roślin, Wydawnictwo Pascal, Bielsko-Biała 2007.   Google Scholar

W. Szafer, B. Pawłowski, Flora Polska, Tom VII, Państwowe Wydawnictwo Naukowe, Kraków, 1955.   Google Scholar

T. Marakoĝlu, D. Arslan, M. Özcan, H. Hacıseferoĝulları, Journal of Food Engineering, 2005, 68, 137-142.   Google Scholar

R . Guimaraes, L . Barros, M . Duenas, A. M. Carvalho, M. J. Queiroz, C. Santos-Buelga, I. Ferreira, Food Chemistry 2013, 141, 3721-3730.   Google Scholar

L. Barros, A. Carvalho, J. Sá Morais. I. Ferreira, Food Chemistry 2010, 120, 247-254.   Google Scholar

J. M. Velicković, D. A. Kostić, G. S. Stojanović, S. S. Mitić, M. N. Mitić, S. S. Randelović, A. S. Dordević, Phenolic composition, antioxidant and antimicrobial activity of the extracts from Prunus spinosa L. fruit. W: University of Nis, Department of Chemistry, Faculty of Sciences and Mathematics, Nis, Serbia 2014, 68(3), 297-303.   Google Scholar

J. Volák, J. Stodola, Rośliny lecznicze. Wyd. Polska Oficyna Wydawnicza BGW, Warszawa, 1983.   Google Scholar

E. Lamer-Zarawska, B. Kowal-Gierczak, J. Niedworok, Fitoterapia i leki roślinne, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2007.   Google Scholar

L. Antkowiak, Rośliny lecznicze, Wydawnictwo Akademii Rolniczej w Poznaniu, Poznań, 1998.   Google Scholar

Y. Kumarasamy, P.J. Cox, M. Jaspars, L. Nahar, S. D. Sarker, Cyanogenic glycosids from Prunus spinosa (Rosaceae). W: Pergamon, Biochemical Systematics and Ecology 2003, 31, 1063-1065   Google Scholar

M. Balcerek, J. S. Szopa, M. Adamczyk, Kinetyka powstawania cyjanowodoru w procesie fermentacji zacierów z owoców tarniny (1). W: Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny 2003, tom 47, nr 11, s. 24-26. Zakład Technologii Spirytusu i Drożdży, Instytut Technologii Fermentacji i Mikrobiologii, Politechnika Łódzka, Łódź.   Google Scholar

M. Balcerek, J. S. Szopa, M. Adamczyk, Kinetyka powstawania cyjanowodoru w procesie fermentacji zacierów z owoców tarniny (2). W: Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny 2003, tom 47, nr 12, s. 21-23. Zakład Technologii Spirytusu i Drożdży, Instytut Technologii Fermentacji i Mikrobiologii, Politechnika Łódzka, Łódź.   Google Scholar

W. Palczewska, A. Owczarek, Tarnina – zapomniany surowiec farmaceutyczny. W: Wiadomości zielarskie 2002, tom 44, nr 5, s. 12. Młoda farmacja, Wydział Farmaceutyczny Akademii Medycznej we Wrocławiu.   Google Scholar

Y. Kumarasamy, P. J. Cox, M. Jaspars, L. Nahar, S. D. Sarker, Fitoterapia 2004, 75, 77-80.   Google Scholar

A. Niedojadło, Encyklopedia Tarnowa. Wyd. Tarnowskie Towarzystwo Kulturalne, Tarnów, 2010.   Google Scholar

W. Ziobro, Tarnów i okolice. Szlakiem tajemnic i ciekawostek. Wyd. MIL24, Tarnów 2014.   Google Scholar

A. Pragłowska, Wizytówki miasta Tarnowa. Wyd. „S-CAN”, Tarnów 2005.   Google Scholar

K. Bańburski, A. Szpunar, To właśnie Tarnów – Wielcy Tarnowianie. Wyd. S-CAN, Tarnów, 2013.   Google Scholar

B. Jaśkiewicz [et al.], red. S. Potępa, Tarnów – Stare Miasto, Wielki Przewodnik, T. 1, Wyd. Tarnowskie Towarzystwo Kulturalne, Muzeum Okręgowe w Tarnowie, Tarnów 1994.   Google Scholar

Akt lokacyjny miasta Tarnowa (http://tarnowskikurierkulturalny. blox.pl/2012/03/682-rocznica-lokacji-miasta-Tarnowa.html - dostęp luty 2017).   Google Scholar

R. Iwaniec, Tarnów i jego okolice w legendach. Wyd. Miejska Biblioteka Publiczna im. Juliusza Słowackiego, Tarnów 1998.   Google Scholar

S. Potępa, Przewodnik po Tarnowie. Wyd. Muzeum Okręgowe w Tarnowie, Tarnów 1982.   Google Scholar

E. Stadtmüller, Legendy tarnowskie. Wyd. S-CAN, Tarnów, 2011.   Google Scholar

J. Łabno, O nowej próbie wyjaśnienia nazwy Tarnów. W: Tarniny, 1993, 3, s.26.   Google Scholar

A. J. Lack, D. E. Evans, Biologia roślin. Krótkie wykłady, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2003.   Google Scholar

J. Skręty, A. Gramza-Michałowska, A. Sidor, J. Korczak, Wpływ wybranych warunków przechowywania na zawartość witaminy C w owocach róży pomarszczonej Rosa rugosa. Katedra Technologii Żywienia Człowieka, Uniwersytet Rolniczy w Poznaniu. W: Probl Hig Epidemiol 2013, 94(4), s. 869-972.   Google Scholar

B. Sperkowska, G. Bazylak, Wpływ warunków ekstrakcji na zawartość rozpuszczalnych szczawianów w wodnych naparach herbat zielonych i herbatek ziołowych. W: Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2010, 4(71), s. 107-121.   Google Scholar

P. Dmowski, M. Śmiechowska, B. Deja, Wpływ warunków zaparzenia na zawartość garbników oraz wybranych parametrów barwy herbaty. Akademia Morska w Gdyni.   Google Scholar

E. Jabłońska-Ryś, Wpływ sposobu parzenia różnych rodzajów herbat na zawartość w nich szczawianów rozpuszczalnych. W: Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2012, 1(80), s.187-185.   Google Scholar

B. Sperkowska, G. Bazylak, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, XLIII, 2010, 2, 130-137.   Google Scholar

Published

2017-10-11

How to Cite

Martowicz, M., & Kosiba, M. (2017). Physico-chemical analysis of flowers and sloes of blackthorn – the shrub from which the name of the town of Tarnow originates. Science, Technology and Innovation, 4(3), 111–123. https://doi.org/10.5604/01.3001.0010.8022