Exploitation of bee honey health-related properties in human nutrition
DOI:
https://doi.org/10.55225/hppa.587Keywords:
honey, well-being, diet, nutritionAbstract
The application of bee honey in human nutrition is among the earliest branches of medicine. Bee honey constitutes a natural source of ingredients that exhibit beneficial effects on the human body. Owing to its high content of components supporting human health, honey is considered a ‘cure-all’. Pure honey exerts a particularly strong therapeutic influence. Honey is produced by bees from flower nectar or honeydew. Floral or nectar honeys are named after the particular plants; examples include rapeseed honey. A particular type is honeydew honey, obtained from the so-called honeydew, i.e. plant secretions produced in sites damaged by aphids. The main ingredients of honey are carbohydrates, i.e. glucose (30%–39%) and fructose (33%–43%), and active substances, which include enzymes, predominantly coming from the secretions of bee throat and salivary glands. Honeys popular in Poland: rapeseed honey, linden honey, buckwheat honey, acacia honey, heather honey, multifloral honey. The health-related properties of honey are significant in medicine: honey consumption helps counteract pathogenic microorganisms that attack the human body. The aim of this article is to present the most significant health-related properties of bee honey exploited in human nutrition.
Downloads
References
Puc M, Kruczek A. Właściwości biologiczne jadu pszczelego, propolisu i pyłku kwiatowego z obnóży pszczelich. Pszczelarstwo. 2015;66(6):10-13. Google Scholar
Pucek R. Leczenie miodem, czyli Praktyczne wykorzystanie miodu w aptece domowej i w pielęgnacji ciała wraz z opisem przedstawiającym niezwykłe życie pszczół. Warszawa: Baobab; 2006. Google Scholar
Lewandowska C. Pszczoły a medycyna. Warszawa: Wiedza Powszechna; 1960. Google Scholar
Kochanowski J. The Linden Tree. Babelmatrix: Babel Web Anthology – the Multilingual Literature Portal, https://www.babelmatrix.org/works/pl/Kochanowski%2C_Jan-1530/Na_lip%C4%99/en/5257-The_Linden_Tree. Accessed March 10, 2024. Google Scholar
Grabek-Lejko D, Dżugan M. Możliwości wykorzystania miodu w terapii COVID-19 – potencjalne mechanizmy działania i przegląd badań klinicznych. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość. 2021;28(1):68-87. DOI: https://doi.org/10.15193/zntj/2021/126/369 Google Scholar
Gertig H, Przysławski J. Bromatologia. Zarys nauki o żywności i żywieniu. Warszawa: Wydawnictwo Lekarskie PZWL; 2007. Google Scholar
Rybak-Chmielewska H. Produkty pszczele. [in:] Prabucki J, ed. Pszczelnictwo. Szczecin: Albatros; 1998:576-579. Google Scholar
Wojtacki M. Produkty pszczele i przetwory miodowe. Warszawa: Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne; 1988. Google Scholar
Gałuszka H. Miód pszczeli. Powstawanie, wartość odżywcza, zastosowanie. Nowy Sącz: Sądecki Bartnik; 1998. Google Scholar
Kędzia B, Hołderna-Kędzia E. Miód. Skład i właściwości biologiczne. Warszawa: Przedsiębiorstwo Wydawnicze Rzeczpospolita; 2008. Google Scholar
Stinson EE, Subers MH, Petty J, White JW Jr. The composition of honey. V. Separation and identification of the organic acids. Arch Biochem Biophys. 1960;89(1):6-12. doi: 10.1016/0003-9861(60)90003-5. DOI: https://doi.org/10.1016/0003-9861(60)90003-5 Google Scholar
Gawęcki J, ed. Żywienie człowieka. Vol. 1: Podstawy nauki o żywieniu. Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN; 2022. DOI: https://doi.org/10.53271/2021.046 Google Scholar
Tichonow AI, Bondarenko LA, Jarnych TG, Szpyczak OS, Kowal WM, Skrypnik-Tichonow RI. Miód naturalny w medycynie i farmacji. Pochodzenie, właściwości, zastosowanie, preparaty lecznicze. Stróże: Gospodarstwo Pasieczne “Sądecki Bartnik”; 2017. Google Scholar
Mentel R, Shirrmakher R, Kevich A, Dreĭzin RS, Shmidt I. Inaktivatsiia virusov perekis’iu vodoroda [= Virus inactivation by hydrogen peroxide]. Vopr Virusol. 1977;6:731-733. Google Scholar
Caruso AA, Del Prete A, Lazzarino AI, Capaldi R, Grumetto L. Might hydrogen peroxide reduce the hospitalization rate and complications of SARS-CoV-2 infection? Infect Control Hosp Epidemiol. 2020;41(11):1360-1361. doi: 10.1017/ice.2020.170. DOI: https://doi.org/10.1017/ice.2020.170 Google Scholar
Jędrzejko K, Malcher J. Miody – część pierwsza. Panacea. 2007;21(4):16-17. Google Scholar
Noskowicz-Bieroniowa H. Co może miód? Kraków: Agencja Wydawniczo-Usługowa „Emilia”; 2009. Google Scholar
Marwicka J, Gałuszka R, Gałuszka G, Podolska A, Żurawski Ł, Niemyska K. Analiza właściwości miodu pszczelego i jego zastosowanie w dietetyce i kosmetologii. Kosmetologia Estetyczna. 2014;2(3):107-110. Google Scholar
Alnaqdy A, Al-Jabri A, Al Mahrooqi Z, Nzeako B, Nsanze H. Inhibition effect of honey on the adherence of Salmonella to intestinal epithelial cells in vitro. Int J Food Microbiol. 2005;103(3):347-351. doi: 10.1016/j.ijfoodmicro.2004.11.042. DOI: https://doi.org/10.1016/j.ijfoodmicro.2004.11.042 Google Scholar
Kędzia B, Hołderna-Kędzia E. Miód – właściwości biologiczne. In: Kędzia B, Hołderna-Kędzia E. Leczenie miodem. Warszawa: Polski Związek Pszczelarski; 1998:7-9. Google Scholar
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 Aneta Teległów
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.