Preferencje żywieniowe dzieci tarnowskich szkół podstawowych w kontekście występowania otyłości
DOI:
https://doi.org/10.5604/01.3001.0010.7706Słowa kluczowe:
odżywianie, dzieci, otyłość, zachowania zdrowotneAbstrakt
Wstęp: Problem otyłości dotyczy nie tylko dorosłych, ale także dzieci i młodzieży. Stanowi jedno z najczęstszych zaburzeń rozwojowych wśród dzieci. Nadmierną masę ciała posiada około 20% dzieci, natomiast jedną trzecią z tej grupy stanowią dzieci otyłe. Celem pracy była ocena występowania problemu otyłości wśród dzieci klas 5–6 szkoły podstawowej oraz poznanie wiedzy na temat prawidłowych zasad żywieniowych dzieci.
Materiał i metody: Do przeprowadzenia badań wykorzystano ankietę skierowaną do dzieci. Pytania dotyczyły sposobu odżywiania dziecka oraz sprawdzały wiedzę na temat zdrowego odżywiania. W trakcie badań wykonano pomiary antropometryczne, obliczono wskaźnik Body Mass Index (BMI) oraz wskaźnik Cole’a. Badania przeprowadzono w dniach od 1 września do 30 października 2014 roku, wśród 400 dzieci uczęszczających do klas 5-6, w 8 szkołach podstawowych w Tarnowie.
Wyniki: W wyniku analizy stwierdzono, że chłopcy w porównaniu do dziewczynek statystycznie istotnie częściej spożywali warzywa 1 x tygodniu (p<0,001). Sposób odżywiania dzieci ma wpływ na ich rozwój fizyczny, w tym na masę ciała. Największa zanotowana masa ciała wynosiła 93 kg, natomiast najniższa 23,7 kg. Maksymalna różnica pomiędzy masą ciała poszczególnych dzieci wyniosła 69,3 kg. Największa wartość wskaźnika BMI wyniosła 39,21, natomiast najmniejszy wskaźnik BMI wyniósł 13,06.
Wnioski: Poziom wiedzy na temat zdrowego stylu życia wśród ankietowanych dzieci nie jest wystarczający do utrzymania prawidłowej masy ciała. Respondenci najczęściej podjadają pomiędzy posiłkami słodycze, ciastka, chipsy oraz piją słodkie napoje gazowane. Należałoby zastąpić wymienione produkty warzywami i owocami oraz naturalnymi sokami.
Statystyka pobrań
Bibliografia
Mazur A. Epidemiologia nadwagi i otyłości u dzieci na świecie, w Europie i w Polsce. Prz Med Uniw Rzesz Inst Leków, 2011, 2, 158-163. Google Scholar
Tsigos C., Hainer V., Basdevant A., Finer N., Fried M., Mathus-Vliegen E., Micic D., Maislos M., Roman G., Schutz Y., Toplak H., Zahorska-Markiewicz B. Postępowanie w otyłości dorosłych: europejskie wytyczne dla praktyki klinicznej. Endokrynol. Otył. Zab. Przem. Mat, 2009, 5(3), 87-98. Google Scholar
Felińczak A., Hama F. Występowanie zjawiska nadwagi i otyłości wśród dzieci i młodzieży we Wrocławiu. Piel. Zdr. Publ, 2011, 1(1), 11-18. Google Scholar
Małecka-Tendera E., Socha P. Otyłość u dzieci i młodzieży. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2011. Google Scholar
Oblacińska A., Weker H. Profilaktyka otyłości u dzieci i młodzieży od urodzenia do dorosłości, Wydawnictwo Helpmed, Kraków 2008. Google Scholar
Dibaise J., Hang H., Cromwell M., Krajmalnik-Brown R., Decker D., Rittmann B. Flora bakteryjna jelit i jej potencjalny związek z otyłością, Medycyna po Google Scholar
Dyplomie, 2009, 18(5), 40-52. Google Scholar
Mazur A., Dudek P.: Rola czynników środowiskowych w powstawaniu otyłości u dzieci, Przegląd Medyczny Uniwersytetu Rzeszowskiego i Narodowego Instytutu Leków w Warszawie, 2010; 3, 357-363. Google Scholar
Stankiewicz M., Pieszko M., Śliwińska A., Małgorzewicz S., Witucki Ł., Zdrojewski T., Wyrzykowski B., Łysiak-Szydłowska W. Występowanie nadwagi Google Scholar
i otyłości oraz wiedza i zachowania zdrowotne dzieci i młodzieży małych miast i wsi – wyniki badania Polskiego Projektu 400 Miast. Endokrynol. Otył. Zab. Google Scholar
Przem. Mat, 2010, 6(2), 59-66. Google Scholar
Jodkowska M., Tabak I., Oblacińska A. Ocena częstości występowania nadwagi i otyłości u młodzieży w wieku 13-15 lat w Polsce prze zastosowaniu trzech różnych narzędzi badawczych, Przegl Epidemiol, 2007, 61, 585-592. Google Scholar
Makara-Studzińska M., Buczyjan A., Morylowska J. Jedzenie – przyjaciel i wróg. Korelaty psychologiczne otyłości. Przegląd piśmiennictwa, Zdrowie Publiczne. 2007, 117(3), 392-396. Google Scholar
Woynarowska B., Mazur J. Zachowania zdrowotne młodzieży szkolnej w Polsce: wyniki badań HBSC 2002. Zdr Publ, 2004, 114(2), 159-167. Google Scholar
Sygit K., Sygit M., Talerczyk M., Talerczyk M., Owoc A. Edukacja zdrowotna a zachowania zdrowotne dzieci wiejskich. Zdr Publ, 2003, 113(1/2), 135-138. Google Scholar
Dzielska A., Kołoło H., Mazur J. Zachowania zdrowotne młodzieży związane z odżywianiem w kontekście czynników społeczno-ekonomicznych – kierunek zmian w latach 2002-2006. Probl Hig Epidemiol, 2008, 89(2), 222-229. Google Scholar
Pobrania
Opublikowane
Jak cytować
Numer
Dział
Licencja
Prawa autorskie (c) 2016 Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Tarnowie & Autorzy
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Użycie niekomercyjne 4.0 Międzynarodowe.