Preferencje żywieniowe dzieci tarnowskich szkół podstawowych w kontekście występowania otyłości

Autor

  • Małgorzata Kołpa Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Tarnowie, Instytut Ochrony Zdrowia https://orcid.org/0000-0002-8595-596X
  • Aneta Grochowska Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Tarnowie, Instytut Ochrony Zdrowia https://orcid.org/0000-0002-1371-7655
  • Wojciech Brończyk Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Tarnowie, Instytut Ochrony Zdrowia
  • Monika Kaniewska Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Tarnowie, Instytut Ochrony Zdrowia

DOI:

https://doi.org/10.5604/01.3001.0010.7706

Słowa kluczowe:

odżywianie, dzieci, otyłość, zachowania zdrowotne

Abstrakt

Wstęp: Problem otyłości dotyczy nie tylko dorosłych, ale także dzieci i młodzieży. Stanowi jedno z najczęstszych zaburzeń rozwojowych wśród dzieci. Nadmierną masę ciała posiada około 20% dzieci, natomiast jedną trzecią z tej grupy stanowią dzieci otyłe. Celem pracy była ocena występowania problemu otyłości wśród dzieci klas 5–6 szkoły podstawowej oraz poznanie wiedzy na temat prawidłowych zasad żywieniowych dzieci.

Materiał i metody: Do przeprowadzenia badań wykorzystano ankietę skierowaną do dzieci. Pytania dotyczyły sposobu odżywiania dziecka oraz sprawdzały wiedzę na temat zdrowego odżywiania. W trakcie badań wykonano pomiary antropometryczne, obliczono wskaźnik Body Mass Index (BMI) oraz wskaźnik Cole’a. Badania przeprowadzono w dniach od 1 września do 30 października 2014 roku, wśród 400 dzieci uczęszczających do klas 5-6, w 8 szkołach podstawowych w Tarnowie.

Wyniki: W wyniku analizy stwierdzono, że chłopcy w porównaniu do dziewczynek statystycznie istotnie częściej spożywali warzywa 1 x tygodniu (p<0,001). Sposób odżywiania dzieci ma wpływ na ich rozwój fizyczny, w tym na masę ciała. Największa zanotowana masa ciała wynosiła 93 kg, natomiast najniższa 23,7 kg. Maksymalna różnica pomiędzy masą ciała poszczególnych dzieci wyniosła 69,3 kg. Największa wartość wskaźnika BMI wyniosła 39,21, natomiast najmniejszy wskaźnik BMI wyniósł 13,06.

Wnioski: Poziom wiedzy na temat zdrowego stylu życia wśród ankietowanych dzieci nie jest wystarczający do utrzymania prawidłowej masy ciała. Respondenci najczęściej podjadają pomiędzy posiłkami słodycze, ciastka, chipsy oraz piją słodkie napoje gazowane. Należałoby zastąpić wymienione produkty warzywami i owocami oraz naturalnymi sokami.

Statystyka pobrań

Statystyki pobrań nie są jeszcze dostępne

Mazur A. Epidemiologia nadwagi i otyłości u dzieci na świecie, w Europie i w Polsce. Prz Med Uniw Rzesz Inst Leków, 2011, 2, 158-163.   Google Scholar

Tsigos C., Hainer V., Basdevant A., Finer N., Fried M., Mathus-Vliegen E., Micic D., Maislos M., Roman G., Schutz Y., Toplak H., Zahorska-Markiewicz B. Postępowanie w otyłości dorosłych: europejskie wytyczne dla praktyki klinicznej. Endokrynol. Otył. Zab. Przem. Mat, 2009, 5(3), 87-98.   Google Scholar

Felińczak A., Hama F. Występowanie zjawiska nadwagi i otyłości wśród dzieci i młodzieży we Wrocławiu. Piel. Zdr. Publ, 2011, 1(1), 11-18.   Google Scholar

Małecka-Tendera E., Socha P. Otyłość u dzieci i młodzieży. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2011.   Google Scholar

Oblacińska A., Weker H. Profilaktyka otyłości u dzieci i młodzieży od urodzenia do dorosłości, Wydawnictwo Helpmed, Kraków 2008.   Google Scholar

Dibaise J., Hang H., Cromwell M., Krajmalnik-Brown R., Decker D., Rittmann B. Flora bakteryjna jelit i jej potencjalny związek z otyłością, Medycyna po   Google Scholar

Dyplomie, 2009, 18(5), 40-52.   Google Scholar

Mazur A., Dudek P.: Rola czynników środowiskowych w powstawaniu otyłości u dzieci, Przegląd Medyczny Uniwersytetu Rzeszowskiego i Narodowego Instytutu Leków w Warszawie, 2010; 3, 357-363.   Google Scholar

Stankiewicz M., Pieszko M., Śliwińska A., Małgorzewicz S., Witucki Ł., Zdrojewski T., Wyrzykowski B., Łysiak-Szydłowska W. Występowanie nadwagi   Google Scholar

i otyłości oraz wiedza i zachowania zdrowotne dzieci i młodzieży małych miast i wsi – wyniki badania Polskiego Projektu 400 Miast. Endokrynol. Otył. Zab.   Google Scholar

Przem. Mat, 2010, 6(2), 59-66.   Google Scholar

Jodkowska M., Tabak I., Oblacińska A. Ocena częstości występowania nadwagi i otyłości u młodzieży w wieku 13-15 lat w Polsce prze zastosowaniu trzech różnych narzędzi badawczych, Przegl Epidemiol, 2007, 61, 585-592.   Google Scholar

Makara-Studzińska M., Buczyjan A., Morylowska J. Jedzenie – przyjaciel i wróg. Korelaty psychologiczne otyłości. Przegląd piśmiennictwa, Zdrowie Publiczne. 2007, 117(3), 392-396.   Google Scholar

Woynarowska B., Mazur J. Zachowania zdrowotne młodzieży szkolnej w Polsce: wyniki badań HBSC 2002. Zdr Publ, 2004, 114(2), 159-167.   Google Scholar

Sygit K., Sygit M., Talerczyk M., Talerczyk M., Owoc A. Edukacja zdrowotna a zachowania zdrowotne dzieci wiejskich. Zdr Publ, 2003, 113(1/2), 135-138.   Google Scholar

Dzielska A., Kołoło H., Mazur J. Zachowania zdrowotne młodzieży związane z odżywianiem w kontekście czynników społeczno-ekonomicznych – kierunek zmian w latach 2002-2006. Probl Hig Epidemiol, 2008, 89(2), 222-229.   Google Scholar

Opublikowane

2016-12-30

Jak cytować

Kołpa, M., Grochowska, A., Brończyk, W., & Kaniewska, M. (2016). Preferencje żywieniowe dzieci tarnowskich szkół podstawowych w kontekście występowania otyłości. Health Promotion & Physical Activity, (1), 47–59. https://doi.org/10.5604/01.3001.0010.7706

Inne teksty tego samego autora

1 2 > >>