Food preferences of Tarnów primary school children in the context of the occurrence of obesity

Authors

  • Małgorzata Kołpa State Higher Vocational School in Tarnow, Institute of Health Sciences, Poland https://orcid.org/0000-0002-8595-596X
  • Aneta Grochowska State Higher Vocational School in Tarnow, Institute of Health Sciences, Poland https://orcid.org/0000-0002-1371-7655
  • Wojciech Brończyk State Higher Vocational School in Tarnow, Institute of Health Sciences, Poland
  • Monika Kaniewska State Higher Vocational School in Tarnow, Institute of Health Sciences, Poland

DOI:

https://doi.org/10.5604/01.3001.0010.7706

Keywords:

diet, children, obesity, health behaviours

Abstract

Introduction: The problem of obesity concerns not only adults but also children and teenagers. It is one of the most frequent developmental disorders among children. Around 20% of children have excessive body mass, and one-third of this group are obese children. The aim of the study was the assessment of the occurrence of obesity among 5th-6th graders of primary school and check children’s knowledge about proper nutrition principles.

Material and methods: The method of diagnostic survey was used a questionnaire addressed to children. The questions concerned the child’s diet and checked the knowledge about healthy diet. In the course of the research anthropometric measurements were taken, the Body Mass Index (BMI), as well as Cole index were calculated. The survey was conducted from 1 September to 30 October 2014, among 400 children attending the 5th and 6th grade, in 8 primary schools in Tarnów.

Results: As a result of the analysis it was found out that boys in comparison with girls statistically significantly more frequently ate vegetables once a week (p<0.001). Children’s diet influences their physical development, including body mass. The biggest observed body mass was 93 cm, and the smallest was 23.7 kg. The maximum difference between the body mass of individual children was 69.3 kg. The biggest value of BMI was 39.21, whereas the lowest BMI was 13.06.

Conclusions: The level of knowledge about healthy lifestyle among the surveyed children is not sufficient to keep the proper body mass. The respondents most often snack sweets, cakes, crisps and sweet fizzy drinks between meals. The mentioned product should be replaced by vegetables, fruit and natural juices.

Downloads

Download data is not yet available.

Mazur A. Epidemiologia nadwagi i otyłości u dzieci na świecie, w Europie i w Polsce. Prz Med Uniw Rzesz Inst Leków, 2011, 2, 158-163.   Google Scholar

Tsigos C., Hainer V., Basdevant A., Finer N., Fried M., Mathus-Vliegen E., Micic D., Maislos M., Roman G., Schutz Y., Toplak H., Zahorska-Markiewicz B. Postępowanie w otyłości dorosłych: europejskie wytyczne dla praktyki klinicznej. Endokrynol. Otył. Zab. Przem. Mat, 2009, 5(3), 87-98.   Google Scholar

Felińczak A., Hama F. Występowanie zjawiska nadwagi i otyłości wśród dzieci i młodzieży we Wrocławiu. Piel. Zdr. Publ, 2011, 1(1), 11-18.   Google Scholar

Małecka-Tendera E., Socha P. Otyłość u dzieci i młodzieży. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2011.   Google Scholar

Oblacińska A., Weker H. Profilaktyka otyłości u dzieci i młodzieży od urodzenia do dorosłości, Wydawnictwo Helpmed, Kraków 2008.   Google Scholar

Dibaise J., Hang H., Cromwell M., Krajmalnik-Brown R., Decker D., Rittmann B. Flora bakteryjna jelit i jej potencjalny związek z otyłością, Medycyna po   Google Scholar

Dyplomie, 2009, 18(5), 40-52.   Google Scholar

Mazur A., Dudek P.: Rola czynników środowiskowych w powstawaniu otyłości u dzieci, Przegląd Medyczny Uniwersytetu Rzeszowskiego i Narodowego Instytutu Leków w Warszawie, 2010; 3, 357-363.   Google Scholar

Stankiewicz M., Pieszko M., Śliwińska A., Małgorzewicz S., Witucki Ł., Zdrojewski T., Wyrzykowski B., Łysiak-Szydłowska W. Występowanie nadwagi   Google Scholar

i otyłości oraz wiedza i zachowania zdrowotne dzieci i młodzieży małych miast i wsi – wyniki badania Polskiego Projektu 400 Miast. Endokrynol. Otył. Zab.   Google Scholar

Przem. Mat, 2010, 6(2), 59-66.   Google Scholar

Jodkowska M., Tabak I., Oblacińska A. Ocena częstości występowania nadwagi i otyłości u młodzieży w wieku 13-15 lat w Polsce prze zastosowaniu trzech różnych narzędzi badawczych, Przegl Epidemiol, 2007, 61, 585-592.   Google Scholar

Makara-Studzińska M., Buczyjan A., Morylowska J. Jedzenie – przyjaciel i wróg. Korelaty psychologiczne otyłości. Przegląd piśmiennictwa, Zdrowie Publiczne. 2007, 117(3), 392-396.   Google Scholar

Woynarowska B., Mazur J. Zachowania zdrowotne młodzieży szkolnej w Polsce: wyniki badań HBSC 2002. Zdr Publ, 2004, 114(2), 159-167.   Google Scholar

Sygit K., Sygit M., Talerczyk M., Talerczyk M., Owoc A. Edukacja zdrowotna a zachowania zdrowotne dzieci wiejskich. Zdr Publ, 2003, 113(1/2), 135-138.   Google Scholar

Dzielska A., Kołoło H., Mazur J. Zachowania zdrowotne młodzieży związane z odżywianiem w kontekście czynników społeczno-ekonomicznych – kierunek zmian w latach 2002-2006. Probl Hig Epidemiol, 2008, 89(2), 222-229.   Google Scholar

Downloads

Published

2016-12-30

How to Cite

Kołpa, M., Grochowska, A., Brończyk, W., & Kaniewska, M. (2016). Food preferences of Tarnów primary school children in the context of the occurrence of obesity. Health Promotion & Physical Activity, (1), 47–59. https://doi.org/10.5604/01.3001.0010.7706