Food preferences of Tarnów primary school children in the context of the occurrence of obesity
DOI:
https://doi.org/10.5604/01.3001.0010.7706Keywords:
diet, children, obesity, health behavioursAbstract
Introduction: The problem of obesity concerns not only adults but also children and teenagers. It is one of the most frequent developmental disorders among children. Around 20% of children have excessive body mass, and one-third of this group are obese children. The aim of the study was the assessment of the occurrence of obesity among 5th-6th graders of primary school and check children’s knowledge about proper nutrition principles.
Material and methods: The method of diagnostic survey was used a questionnaire addressed to children. The questions concerned the child’s diet and checked the knowledge about healthy diet. In the course of the research anthropometric measurements were taken, the Body Mass Index (BMI), as well as Cole index were calculated. The survey was conducted from 1 September to 30 October 2014, among 400 children attending the 5th and 6th grade, in 8 primary schools in Tarnów.
Results: As a result of the analysis it was found out that boys in comparison with girls statistically significantly more frequently ate vegetables once a week (p<0.001). Children’s diet influences their physical development, including body mass. The biggest observed body mass was 93 cm, and the smallest was 23.7 kg. The maximum difference between the body mass of individual children was 69.3 kg. The biggest value of BMI was 39.21, whereas the lowest BMI was 13.06.
Conclusions: The level of knowledge about healthy lifestyle among the surveyed children is not sufficient to keep the proper body mass. The respondents most often snack sweets, cakes, crisps and sweet fizzy drinks between meals. The mentioned product should be replaced by vegetables, fruit and natural juices.
Downloads
References
Mazur A. Epidemiologia nadwagi i otyłości u dzieci na świecie, w Europie i w Polsce. Prz Med Uniw Rzesz Inst Leków, 2011, 2, 158-163. Google Scholar
Tsigos C., Hainer V., Basdevant A., Finer N., Fried M., Mathus-Vliegen E., Micic D., Maislos M., Roman G., Schutz Y., Toplak H., Zahorska-Markiewicz B. Postępowanie w otyłości dorosłych: europejskie wytyczne dla praktyki klinicznej. Endokrynol. Otył. Zab. Przem. Mat, 2009, 5(3), 87-98. Google Scholar
Felińczak A., Hama F. Występowanie zjawiska nadwagi i otyłości wśród dzieci i młodzieży we Wrocławiu. Piel. Zdr. Publ, 2011, 1(1), 11-18. Google Scholar
Małecka-Tendera E., Socha P. Otyłość u dzieci i młodzieży. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2011. Google Scholar
Oblacińska A., Weker H. Profilaktyka otyłości u dzieci i młodzieży od urodzenia do dorosłości, Wydawnictwo Helpmed, Kraków 2008. Google Scholar
Dibaise J., Hang H., Cromwell M., Krajmalnik-Brown R., Decker D., Rittmann B. Flora bakteryjna jelit i jej potencjalny związek z otyłością, Medycyna po Google Scholar
Dyplomie, 2009, 18(5), 40-52. Google Scholar
Mazur A., Dudek P.: Rola czynników środowiskowych w powstawaniu otyłości u dzieci, Przegląd Medyczny Uniwersytetu Rzeszowskiego i Narodowego Instytutu Leków w Warszawie, 2010; 3, 357-363. Google Scholar
Stankiewicz M., Pieszko M., Śliwińska A., Małgorzewicz S., Witucki Ł., Zdrojewski T., Wyrzykowski B., Łysiak-Szydłowska W. Występowanie nadwagi Google Scholar
i otyłości oraz wiedza i zachowania zdrowotne dzieci i młodzieży małych miast i wsi – wyniki badania Polskiego Projektu 400 Miast. Endokrynol. Otył. Zab. Google Scholar
Przem. Mat, 2010, 6(2), 59-66. Google Scholar
Jodkowska M., Tabak I., Oblacińska A. Ocena częstości występowania nadwagi i otyłości u młodzieży w wieku 13-15 lat w Polsce prze zastosowaniu trzech różnych narzędzi badawczych, Przegl Epidemiol, 2007, 61, 585-592. Google Scholar
Makara-Studzińska M., Buczyjan A., Morylowska J. Jedzenie – przyjaciel i wróg. Korelaty psychologiczne otyłości. Przegląd piśmiennictwa, Zdrowie Publiczne. 2007, 117(3), 392-396. Google Scholar
Woynarowska B., Mazur J. Zachowania zdrowotne młodzieży szkolnej w Polsce: wyniki badań HBSC 2002. Zdr Publ, 2004, 114(2), 159-167. Google Scholar
Sygit K., Sygit M., Talerczyk M., Talerczyk M., Owoc A. Edukacja zdrowotna a zachowania zdrowotne dzieci wiejskich. Zdr Publ, 2003, 113(1/2), 135-138. Google Scholar
Dzielska A., Kołoło H., Mazur J. Zachowania zdrowotne młodzieży związane z odżywianiem w kontekście czynników społeczno-ekonomicznych – kierunek zmian w latach 2002-2006. Probl Hig Epidemiol, 2008, 89(2), 222-229. Google Scholar
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2016 University of Applied Sciences in Tarnow, Poland & Authors
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.