Wpływ miodu akacjowego na właściwości hemorheologiczne krwi
Doniesienia wstępne
DOI:
https://doi.org/10.55225/hppa.685Abstrakt
Wpływ miodu pszczelego na właściwości hemorheologiczne krwi jest interesującym zagadnieniem z perspektywy medycyny naturalnej. W Polsce dużą popularnością cieszy się miód akacjowy, otrzymywany z nektaru robinii akacjowej (czyli robinii czarnej). Celem badania było zbadanie wpływu regularnego spożywania miodu akacjowego przez 2 tygodnie na właściwości hemorheologiczne krwi; hemorheologia odgrywa kluczową rolę w zrozumieniu procesów fizjologicznych i patologicznych związanych z krążeniem krwi. W badaniu grupa kobiet (n = 10) spożywała 1 łyżkę stołową miodu akacjowego dziennie przez 2 tygodnie. Miód spożywany regularnie w umiarkowanych ilościach (np. 1–2 łyżeczki dziennie) może być cennym dodatkiem do diety wspierającej zdrowie. Próbki krwi na czczo pobrano od uczestników na początku badania oraz później po 2 tygodniach. Po spożyciu miodu akacjowego stwierdzono statystycznie istotny spadek: MCH (p < 0,05), MCV (p < 0,05) i EI przy naprężeniu ścinającym 60,00 (p < 0,05). Statystycznie istotny wzrost stwierdzono w: MPV (p < 0,05), PDW (p < 0,05). Nie zaobserwowano istotnych zmian w innych parametrach reologicznych ani poziomach glukozy. Badanie to jest pierwszym, które opisuje wpływ regularnego, krótkotrwałego spożywania miodu akacjowego na właściwości hemoreologiczne krwi, jednak temat ten nadal wymaga dalszych badań.
Statystyka pobrań
Bibliografia
Cho A, Son H, Han G. Effect of honey-based oral care on oral health of patients with stroke undergoing rehabilitation: a randomized controlled trial. Asian Nurs Res (Korean Soc Nurs Sci). 2024;18(3):215-221. doi: 10.1016/j.anr.2024.06.001. Google Scholar
Teległów A. Exploitation of bee honey health-related properties in human nutrition. Health Prom Phys Act. 2024;26(1):34-38. doi: 10.55225/hppa.587. Google Scholar
Ogwu MC, Izah SC. Honey as a natural antimicrobial. Antibiotics. 2025;14(3):255. doi: 10.3390/antibiotics14030255. Google Scholar
Bonsignore M, Martinotti S, Ranzato E. Honey bioactive molecules: There is a world beyond the sugars. BioTech. 2024;13(4):47. doi: 10.3390/biotech13040047. Google Scholar
Bonsignore M, Martinotti S, Ranzato E. Understanding the anticancer properties of honey. Int J Mol Sci. 2024;25(21):11724. doi: 10.3390/ijms252111724. Google Scholar
Mandal MD, Mandal S. Honey: Its medicinal property and antibacterial activity. Asian Pac J Trop Biomed. 2011;1(2):154-160. doi: 10.1016/S2221-1691(11)60016-6. Google Scholar
Hołderna-Kędzia E, Kędzia B. Domestic varietal honeys for prevention and treatment. Postępy Fitoterapii. 2021;2:114-124. doi: 10.25121/PF.2021.22.2.114. Google Scholar
Hołderna-Kędzia E, Kędzia B. Miody odmianowe i ich znaczenie lecznicze. Włocławek: Wydawnictwo Duszpasterstwa Rolników; 2002. Google Scholar
Rahmani AH, Babiker AY. Review on role of honey in disease prevention and treatment through modulation of biological activities. Open Life Sci. 2025;20(1):20251069. doi: 10.1515/biol-2025-1069. Google Scholar
Bose D, Famurewa AC, Akash A, Othman EM. The therapeutic mechanisms of honey in mitigating toxicity from anticancer chemotherapy toxicity: A review. J Xenobiot. 2024;14(3):1109-1129. doi: 10.3390/jox14030063. Google Scholar
Machado A, Tourbarro D, Baptista J, Tejera E, Alvarez-Suarez JM. Selected honey as a multifaceted antimicrobial agent: Review of compounds, mechanisms, and research challenges. Future Microbiol. 2025;20(7-9):589-610. doi: 10.1080/17460913.2025.2498233. Google Scholar
Luca L, Pauliuc D, Oroian M. Honey microbiota, methods for determining the microbiological composition and the antimicrobial effect of honey: A review. Food Chem X. 2024;23:101524. doi: 10.1016/j.fochx.2024.101524. Google Scholar
Bilski J, Teległów A, Pokorski J et al. Effects of a meal on the hemorheologic responses to exercise in young males. Biomed Res Int. 2014;2014:862968. doi: 10.1155/2014/862968. Google Scholar
Baskurt OK. Mechanisms of blood rheology alterations. In: Baskurt OK, Hardeman MR, Rampling MW, Meiselman HJ, editors. Handbook of Hemorheology and Hemodynamics. Amsterdam: IOS Press; 2007:170-190. Google Scholar
Maeda N. Erythrocyte rheology in microcirculation. Jpn J Physiol. 1996;46(1):1-14. doi: 10.2170/jjphysiol.46.1. Google Scholar
Hardeman MR, Dobbe JG, Ince C. The lasser-assisted optical rotational cell analyzer, (LORCA) as red blood cell agregometer. Clin. Hemorheol. Microcirc. 2001;25(1):1-11. Google Scholar
Pobrania
Opublikowane
Jak cytować
Numer
Dział
Licencja
Prawa autorskie (c) 2025 Aneta Teległów, Ewa Benedyk-Lorens, Monika Łabuzek

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.