Badanie wpływu promieniowania UV oraz temperatury na degradację preparatów farmaceutycznych zawierających aspirynę metodami spektroskopii FTIR i chemometrycznymi
DOI:
https://doi.org/10.5604/01.3001.0010.7709Słowa kluczowe:
spektroskopia FTIR, chemometria, analiza czynników głównych, analiza skupień, aspiryna, postarzanie UVAbstrakt
Wstęp: Promieniowanie UV oraz temperatura to dobrze znane czynniki, które destrukcyjnie wpływają na stabilność chemiczną produktów spożywczych i farmaceutycznych. W szczególności ekspozycja na promieniowanie UV może powodować degradację substancji chemicznych i tym samym prowadzić do obniżenia jakości substancji czynnej, oraz co gorsze powodować powstawanie produktów szkodliwych dla zdrowia. Materiał i metody: W niniejszej pracy zbadano wpływ ekspozycji na promieniowanie UV i podwyższoną temperaturę sześciu produktów farmaceutycznych zawierających aspirynę. Do mierzenia zmian zachodzących w trakcie ekspozycji użyto spektroskopii w podczerwieni z transformacją Fouriera (FTIR) połączonej z metodami chemometrycznymi, tj. analizą czynników głównych (PCA) oraz analizą skupień (CA). Dodatkowym badanym czynnikiem był wpływ otoczki tabletki oraz czas ekspozycji na stopień zmian w składzie preparatu. Wyniki pokazały, że zarówno temperatura jak i promieniowanie UV wpływają w zasadniczy sposób na zmianę składu preparatów farmaceutycznych, przy czym zależy to istotnie od długości ekspozycji oraz obecności warstwy osłonowej leku. Większe zmiany w składzie preparatów zaobserwowano dla przypadków dłuższej ekspozycji na czynniki degradujące oraz braku otoczki. Zastosowana metodologia może zostać z powodzeniem zastosowana jako szybka metoda kontroli jakości przechowywanych produktów farmaceutycznych.
Statystyka pobrań
Bibliografia
Koutchma T., Forney L.J., Moraru C.I. Ultraviolet light in food technology: principlesand applications. CRC Press, New York, 2009. Google Scholar
Tonnesen H.H. Photostability of drugs and drugs formulations. CRC Press, NewYork, 2004. Google Scholar
Loll P.J., Picot D., Garavito R.M. The structural basis of aspirin activity inferred from the crystal structure of inactivated prostaglandin H2 synthase. Nat Struct Biol, 1995, 2(8), 637-43. Google Scholar
Campbell C.L., Smyth S., Montalescot G., Steinhubl S.R. Aspirin dose for theprevention of cardiovascular disease. A systematic review. JAMA, 2007, 297(18), 2018-24. Google Scholar
Brotons C., Benamouzig R., Filipiak K.J., Limmroth V., Borghi C. A systematic review of aspirin in primary prevention: is it time for a new approach? Am J Cardiovasc Drugs, 2015, 15 (2), 113-33. Google Scholar
Czyż M., Watał C. Aspiryna cudowne panaceum? Molekularne działania kwasu acetylosalicylowego w organizmie. Postepy Hig Med Dosw, 2005, 59, 105-15. Google Scholar
Thun M.J., Jacobs E.J., Patrono C. The role of aspirin in cancer prevention. Nat Rev Clin Oncology, 2012, 9, 259-67. Google Scholar
PyMOL Molecular Graphics System, https://sourceforge.net/projects/pymol/ Google Scholar
Mazerski J. Chemometria w analityce chemicznej. Analityka: nauka i praktyka.2005, 3, 11-4. Google Scholar
El-Gindy A., Hadad G.M. Chemometrics in pharmaceutical analysis: an introduction,review, and future perspectives. J AOAC Int, 2012, 95(3), 609-23. Google Scholar
Astel A., Mazerski J., Namieśnik J. Rozdział 7. Wykorzystanie technik chemometrycznychw badaniach analitycznych, 131-161. W: Nowe horyzonty i wyzwania w analityce i monitoringu środowiskowym. Red. Namieśnik J., Chrzanowski W., Szpinek P. Wydawca: Centrum Doskonałości Analityki i Monitoringu Środowiskowego (CEEAM), Wydział Chemiczny, Politechnika Gdańska. Google Scholar
Astel A., Mazerski J., Polkowska Z., Zygmunt B., Namieśnik J. Effect of transregionaltransport of pollutants on atmospheric air quality in the Tricity area ofPoland. Pol J Environ Stud, 2003, 12, 27-33. Google Scholar
Mas S., de Juan A., Tauler R., Olivieri A.C., Escandar G.M. Application of chemometric methods to environmental analysis of organic pollutants: A review.Talanta, 2010, 80(3), 1052-67. Google Scholar
Guidetti R., Beghi R., Giovenzana V. Chemometrics in food technology. 2012, INTECH Open Access Publisher. Google Scholar
Stanimirova I., Daszykowski M., Walczak B. Metody uczenia z nadzorem – kalibracja, dyskryminacja i klasyfikacja. W: Zuba D., Parczewski A., Chemometria w analityce, IES, Kraków, 2008. Google Scholar
Hanson B.A., ChemoSpec: Exploratory chemometrics for spectroscopy. R packageversion 4.3.17, 2016, https://github.com/bryanhanson/ChemoSpec. Google Scholar
https://www.rstudio.com/. Google Scholar
Boczar M., Boda Ł, Wójcik M.J. Theoretical model for a tetrad of hydrogenbonds and its application to interpretation of infrared spectra of salicylic acid. J Chem Phys, 2006, 124, 084306. Google Scholar
Pobrania
Opublikowane
Jak cytować
Numer
Dział
Licencja
Prawa autorskie (c) 2016 Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Tarnowie & Autorzy
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Użycie niekomercyjne 4.0 Międzynarodowe.