Badanie wpływu promieniowania UV oraz temperatury na degradację preparatów farmaceutycznych zawierających aspirynę metodami spektroskopii FTIR i chemometrycznymi

Autor

  • Justyna Łoch State Higher Vocational School in Tarnow, Institute of Mathematical and Natural Science, Poland
  • Anna Michońska Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Tarnowie, Instytut Matematyczno-Przyrodniczy
  • Rafał Kurczab Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Tarnowie, Instytut Matematyczno-Przyrodniczy https://orcid.org/0000-0002-9555-3905

DOI:

https://doi.org/10.5604/01.3001.0010.7709

Słowa kluczowe:

spektroskopia FTIR, chemometria, analiza czynników głównych, analiza skupień, aspiryna, postarzanie UV

Abstrakt

Wstęp: Promieniowanie UV oraz temperatura to dobrze znane czynniki, które destrukcyjnie wpływają na stabilność chemiczną produktów spożywczych i farmaceutycznych. W szczególności ekspozycja na promieniowanie UV może powodować degradację substancji chemicznych i tym samym prowadzić do obniżenia jakości substancji czynnej, oraz co gorsze powodować powstawanie produktów szkodliwych dla zdrowia. Materiał i metody: W niniejszej pracy zbadano wpływ ekspozycji na promieniowanie UV i podwyższoną temperaturę sześciu produktów farmaceutycznych zawierających aspirynę. Do mierzenia zmian zachodzących w trakcie ekspozycji użyto spektroskopii w podczerwieni z transformacją Fouriera (FTIR) połączonej z metodami chemometrycznymi, tj. analizą czynników głównych (PCA) oraz analizą skupień (CA). Dodatkowym badanym czynnikiem był wpływ otoczki tabletki oraz czas ekspozycji na stopień zmian w składzie preparatu. Wyniki pokazały, że zarówno temperatura jak i promieniowanie UV wpływają w zasadniczy sposób na zmianę składu preparatów farmaceutycznych, przy czym zależy to istotnie od długości ekspozycji oraz obecności warstwy osłonowej leku. Większe zmiany w składzie preparatów zaobserwowano dla przypadków dłuższej ekspozycji na czynniki degradujące oraz braku otoczki. Zastosowana metodologia może zostać z powodzeniem zastosowana jako szybka metoda kontroli jakości przechowywanych produktów farmaceutycznych.

Statystyka pobrań

Statystyki pobrań nie są jeszcze dostępne

Koutchma T., Forney L.J., Moraru C.I. Ultraviolet light in food technology: principlesand applications. CRC Press, New York, 2009.   Google Scholar

Tonnesen H.H. Photostability of drugs and drugs formulations. CRC Press, NewYork, 2004.   Google Scholar

Loll P.J., Picot D., Garavito R.M. The structural basis of aspirin activity inferred from the crystal structure of inactivated prostaglandin H2 synthase. Nat Struct Biol, 1995, 2(8), 637-43.   Google Scholar

Campbell C.L., Smyth S., Montalescot G., Steinhubl S.R. Aspirin dose for theprevention of cardiovascular disease. A systematic review. JAMA, 2007, 297(18), 2018-24.   Google Scholar

Brotons C., Benamouzig R., Filipiak K.J., Limmroth V., Borghi C. A systematic review of aspirin in primary prevention: is it time for a new approach? Am J Cardiovasc Drugs, 2015, 15 (2), 113-33.   Google Scholar

Czyż M., Watał C. Aspiryna cudowne panaceum? Molekularne działania kwasu acetylosalicylowego w organizmie. Postepy Hig Med Dosw, 2005, 59, 105-15.   Google Scholar

Thun M.J., Jacobs E.J., Patrono C. The role of aspirin in cancer prevention. Nat Rev Clin Oncology, 2012, 9, 259-67.   Google Scholar

PyMOL Molecular Graphics System, https://sourceforge.net/projects/pymol/   Google Scholar

Mazerski J. Chemometria w analityce chemicznej. Analityka: nauka i praktyka.2005, 3, 11-4.   Google Scholar

El-Gindy A., Hadad G.M. Chemometrics in pharmaceutical analysis: an introduction,review, and future perspectives. J AOAC Int, 2012, 95(3), 609-23.   Google Scholar

Astel A., Mazerski J., Namieśnik J. Rozdział 7. Wykorzystanie technik chemometrycznychw badaniach analitycznych, 131-161. W: Nowe horyzonty i wyzwania w analityce i monitoringu środowiskowym. Red. Namieśnik J., Chrzanowski W., Szpinek P. Wydawca: Centrum Doskonałości Analityki i Monitoringu Środowiskowego (CEEAM), Wydział Chemiczny, Politechnika Gdańska.   Google Scholar

Astel A., Mazerski J., Polkowska Z., Zygmunt B., Namieśnik J. Effect of transregionaltransport of pollutants on atmospheric air quality in the Tricity area ofPoland. Pol J Environ Stud, 2003, 12, 27-33.   Google Scholar

Mas S., de Juan A., Tauler R., Olivieri A.C., Escandar G.M. Application of chemometric methods to environmental analysis of organic pollutants: A review.Talanta, 2010, 80(3), 1052-67.   Google Scholar

Guidetti R., Beghi R., Giovenzana V. Chemometrics in food technology. 2012, INTECH Open Access Publisher.   Google Scholar

Stanimirova I., Daszykowski M., Walczak B. Metody uczenia z nadzorem – kalibracja, dyskryminacja i klasyfikacja. W: Zuba D., Parczewski A., Chemometria w analityce, IES, Kraków, 2008.   Google Scholar

Hanson B.A., ChemoSpec: Exploratory chemometrics for spectroscopy. R packageversion 4.3.17, 2016, https://github.com/bryanhanson/ChemoSpec.   Google Scholar

https://www.rstudio.com/.   Google Scholar

Boczar M., Boda Ł, Wójcik M.J. Theoretical model for a tetrad of hydrogenbonds and its application to interpretation of infrared spectra of salicylic acid. J Chem Phys, 2006, 124, 084306.   Google Scholar

Pobrania

Opublikowane

2016-12-30

Jak cytować

Łoch, J., Michońska, A., & Kurczab, R. (2016). Badanie wpływu promieniowania UV oraz temperatury na degradację preparatów farmaceutycznych zawierających aspirynę metodami spektroskopii FTIR i chemometrycznymi. Health Promotion & Physical Activity, (1), 91–103. https://doi.org/10.5604/01.3001.0010.7709