Czynniki socjoekonomiczne pacjentów sanatorium wojskowego w Krynicy Zdroju a wybrane elementy ich stylu życia
DOI:
https://doi.org/10.5604/01.3001.0013.7022Słowa kluczowe:
pacjenci, czynniki socjeoekonomiczne, kuracja uzdrowiskowo-rehabilitacyjnaAbstrakt
Wstęp: Istotnym czynnikiem wpływającym na styl życia oraz podejmowanie zachowań zdrowotnych jest sytuacja społeczno-ekonomiczna. Oprócz statusu materialnego znaczącą rolę odgrywa także poziom wykształcenia. Czynniki społeczne i ekonomiczne stanowią istotny element kształtujący sytuację zdrowotną populacji, sytuacja socjoekonomiczna może istotnie wpływać na podejmowanie zachowań zdrowotnych. Dokonano oceny wpływu czynników socjoekonomicznych pacjentów z dysfunkcjami narządów ruchu oraz schorzeniami współistniejącymi przebywających na turnusach uzdrowiskowo-rehabilitacyjnych na podejmowane przez nich zachowania zdrowotne. Badanie miało dać odpowiedź, czy podejmowanie wybranych zachowań zdrowotnych zależy od czynników społeczno-ekonomicznych badanych i stanowiło jeden z elementów szerokiej analizy zachowań zdrowotnych pacjentów poddawanych leczeniu sanatoryjnemu.
Materiał i metody: W badaniu udział wzięło 450 pacjentów (300 kobiet i 150 mężczyzn) przebywających na turnusach uzdrowiskowo-rehabilitacyjnych w Krynicy-Zdroju. Pacjentów skierowano na leczenie głównie z powodu schorzeń w obrębie narządu ruchu, ale także zaburzeń współistniejących. Wykorzystano autorski kwestionariusz ankiety. Pytania dotyczyły głównie aktywności fizycznej, odżywiania, stosowania substancji psychoaktywnych oraz wykonywania badań profilaktycznych. Analiza dokumentacji medycznej pacjentów dostarczyła obiektywnych informacji na temat wyników badań laboratoryjnych, aktualnych problemów zdrowotnych i dolegliwości, a także przebiegu dotychczasowego leczenia.
Wyniki i wnioski: Poziom wykształcenia oraz status ekonomiczny badanych ma istotny wpływ na wybór form podejmowanej aktywności ruchowej w badanej grupie. Pacjenci o dochodach przeciętnych częściej spacerują. Gimnastykę leczniczą podejmują często osoby z dochodem netto na jednego członka rodziny powyżej 1.500 zł. Wykazano brak istotnych zależności pomiędzy poziomem wykształcenia i statusem ekonomicznym badanych a regularnością posiłków oraz ilością czasu poświęcanego na sen. Nie wykazano zależności pomiędzy częstością korzystania z leczenia uzdrowiskowego a miejscem zamieszkania, poziomem wykształcenia, rodzajem wykonywanej pracy zawodowej oraz stopniem zamożności
Statystyka pobrań
Bibliografia
Bronkowska, M., Martynowicz, H., Żmich, K., Szuba, J., Biernat, J., Andrzejak, R. (2010). Zwyczaje żywieniowe otyłych osób z rozpoznanym nadciśnieniem tętniczym. Roczn. PZH, 61(1): 75-81. Google Scholar
Calling, S., Hedblad, B., Engstrom, G., Engström, G., Berglund, G., Janzon, L. (2006). Effects of body fitness and physical activity on cardiovascular risk: risk prediction using the bioelectrical impedance method. Scand J Public Health, 34(6): 568-75. Google Scholar
Dam, R.M. (2008). Coffee consumption and risk of type 2 diabetes cardiovascular diseases and cancer. Appl Physiol Nutr Metab, 33(6): 1269-83. Google Scholar
Florek, E., Piekoszewski, W. (2005). Chemia dymu tytoniowego [w]: E. Florek, Zdrowotne skutki narażenia kobiet na dym tytoniowy. AM Poznań, 15. Google Scholar
Goh, S.S., Woodman, O.L., Pepe, S., Cao, A .H., Qin, C., Ritchie, R. H. (2007). The red wine antioxidant resveratrol prevents cardiomyocyte injury following ischemia-reperfusion via multiple sites and mechanisms Antioxid Replox Signal, 9(1): 101-13. Google Scholar
Grygiel-Górniak, B., Przysławski, J., Stelmach–Mardas, M., Grzymisławski, M., (2012). Żywieniowe czynniki ryzyka insulinooporności w grupie pomenopauzalnych kobiet z otyłością wiscelarną. Probl Hig Epidemiol, 93(3): 440-44. Google Scholar
Hu, F.B. (2009). Diet and lifestyle influences on risk of coronary heart disease. Curr Atheroscler Rep, 11(4): 257-63. Google Scholar
Iugliano, D, Ceriello, A, Esposito, K. (2006) The effects of diet on inflammation: emphasis on the metabolic syndrome. J Am Coll Cardiol, 48(4): 677-85. Google Scholar
Jakobsen, M.U., O'Reilly, E. J, Heitmann, B.L., Pereira, M. A., Bälter, K., Fraser G.E, Goldbourt, U., (2009). Major types of dietary fat and risk of coronary heart disease: a pooled analysis of 11 cohort studies. Am J Clin Nutr, 89(5):1425-32. Google Scholar
Lavie, C.J., Milani, R.V., Mehra, M.R., Ventura H.O. (2009). Omega-3polyunsatur.ated fatty acids and cardiovascular diseases. J Am Coll Cardiol 54(7): 585-94 Google Scholar
Lee, J.H., O'Keefe, J.H., Bell, D., Hensrud, D. D., Holick M.F. (2008). Vitamin D deficiency an important, common, and easily treatable cardiovascular risk factor? J Am Coll Cardiol 52(24): 1949-56. Google Scholar
Magkos, F., Yannakoulia, M., Chan, J.L., Mantzoros, C.S. (2009). Management of the metabolic syndrome and type 2 diabetes through lifestyle modification. Annu Rev Nutr 29: 223-56. Google Scholar
Mędrela-Kuder, E. (2009). Zachowania antyzdrowotne sprzyjające osteoporozie. Roczn PZH 60(2): 181-184. Google Scholar
Mędrela-Kuder, E. (2010). Assessment of nutrition among patients with increased Cholesterol. Polish J. Stud. Vol. 19(5): 70-73. Google Scholar
Palon, A., Bonet M.L., Pico, C. (2009). On the role and fate of sugars in human nutrition and health. Introduction. Obesity Rev 10, Suppl.1: 1-8. Google Scholar
Wallach, S.K., Mozaffarian, D. (2009). Trans fatty acids and non-lipid risk factors. Curr Athroscler Rep 11: 423-33. Google Scholar
Welsh, J.A., Sharma, A., Abramson, J.L., Vaccarino, V., Gillespie, C., Vos, M. B. (2010). Caloric sweetener consumption and dyslipidemia among US adults. JAMA 303(15): 1490-1497. Google Scholar
Welsh, J.A., Sharma, A., Cunningham, S.A., Vos, M.B. (2011). Consumption of addend sugar and indicators of cardiovascular disease risk among US adolescents. Circulation 123: 249-57. Google Scholar
Gacek, M. (2008). Zachowania żywieniowe osób starszych zamieszkałych w Polsce i Niemczech. Probl Hig Epidemiol 89(3): 401-406. Google Scholar
Gacek, M. (2010). Wybrane wskaźniki stylu życia i stanu zdrowia osób dorosłych o zróżnicowanym modelu żywienia. Roczn. PZH 61(1): 65-69. Google Scholar
Gacek, M. (2011). Wybrane zachowania zdrowotne grupy kobiet w środowisku wiejskim i miejskim w świetle statusu socjoekonomicznego i stanu odżywienia. Probl Hig Epidemiol 92(2): 260-66. Google Scholar
Gacek, M. (2011). Zachowania żywieniowe i aktywność fizyczna w grupie lekarzy. Probl Hig Epidemiol 92(2): 254-59. Google Scholar
Gacek, M., Chrzanowska, M. (2009). Poziom wykształcenia a zachowania żywieniowe i antropometryczne wskaźniki stanu odżywienia mężczyzn w populacji krakowskiej. Roczn. PZH 60,(2): 171-76. Google Scholar
Gacek, M., Chrzanowska, M. (2009). Zachowania żywieniowe mężczyzn w wieku 20-60 lat w świetle antropometrycznych wskaźników stanu odżywienia. Roczn. PZH, 60,(1): 43-49. Google Scholar
Johnson, C.M., Sharkey, J.R., Dean, W.R. (2010). Eating Behaviors and Social Capital are Associated with Fruit and Vegetable Intake Among Rural Adults. J Hunger Environ Nutr 5(3): 302-15. Google Scholar
Nowakowski, W. (2000). Wykształcenie-najsilniejszy determinant czynników ryzyka w chorobach serca (na przykładzie byłego województwa włocławskiego i toruńskiego) Czynniki Ryzyka 2-3: 84-89. Google Scholar
Muszalik, M., Zielińska-Więczkowska, H., Kędziora-Kornatowska, K., Kornatowski, T. (2013). Ocena wybranych zachowań sprzyjających zdrowiu wśród osób starszych w oparciu o Inwentarz Zachowań Zdrowotnych Juczyńskiego w aspekcie czynników socjoekonomicznych. Probl Hig Epidemiol 94(3): 509-13. Google Scholar
Zielińska-Więczkowska H., Pawelska K., Muszalik M. Kędziora-Kornatowska, K., Kornatowski, T. (2011). Zachowania zdrowotne pacjentów geriatrycznych z chorobą nadciśnieniową – w świetle badań empirycznych. Pielęgniarstwo XXI Wieku 19(2): 23-26. Google Scholar
Pobrania
Opublikowane
Jak cytować
Numer
Dział
Licencja
Prawa autorskie (c) 2019 Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Tarnowie & Autorzy

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Użycie niekomercyjne 4.0 Międzynarodowe.