Znajomość zasad zdrowego żywienia wśród kobiet z powiatu rzeszowskiego
DOI:
https://doi.org/10.5604/01.3001.0013.6912Słowa kluczowe:
zachowania żywieniowe, profilaktyka otyłości, edukacja zdrowotnaAbstrakt
Cel pracy: Ocena znajomości zasad zdrowego żywienia wśród kobiet z powiatu rzeszowskiego z uwzględnieniem poziomu ich wykształcenia.
Materiał i metody: Badaniami metodą sondażu diagnostycznego objęto 300 kobiet z powiatu rzeszowskiego w wieku 30–40 lat. Narzędzie badawcze stanowiła ankieta. Obliczono udziały procentowe odpowiedzi respondentek na poszczególne pytania ankiety. Do analizy wyników zastosowano test Chi-kwadrat Pearsona (χ2).
Wyniki: Respondentki w dużej mierze prawidłowo odpowiedziały na większość pytań zawartych w ankiecie. Odpowiedzi na pytanie o proporcje spożycia warzyw w stosunku do owoców były mocno zróżnicowane. Test Chi-kwadrat wykazał statystycznie istotne zróżnicowanie pod względem częstości czerpania informacji ze szkoleń (p = 0,012) oraz literatury specjalistycznej/ czasopism (p = 0,046).
Wnioski: Znajomość zasad zdrowego żywienia w przypadku większości kobiet z powiatu rzeszowskiego jest wystarczająca, aczkolwiek respondentki mają problem z określeniem proporcji spożycia warzyw w stosunku do owoców. Wiedzę na temat prawidłowego żywienia kobiety w większości czerpią od lekarza oraz z Internetu. Częstość uzyskiwania informacji ze szkoleń i publikacji naukowych zależy od poziomu wykształcenia. Z wymienionych źródeł najczęściej korzystają kobiety z wykształceniem wyższym, a najrzadziej lub wcale osoby z wykształceniem podstawowym.
Statystyka pobrań
Bibliografia
Popkin, B. M., Adair, L. S., & Ng, S. W. (2012). Global nutrition transition and the pandemic of obesity in developing countries. Nutrition Reviews, 70(1), 3–21. Google Scholar
Ohlhorst, S.D., Russell, R., Bier, D., Li, K., Mein, J.R., Milner, J., Ross, A.C., Stover, P., Konopka, E. (2013). Nutrition research to affect food and a healthy lifespan Advances in Nutrition, 4(5), 579–584. Google Scholar
Shridhar G., Rajendra N., Murigendra H., Shridevi P., Prasad M., Mujeeb M.A., Arun, S., Neeraj, D., Vikas, S., Suneel, D., Vijay, K. (2015). Modern diet and its impact on human health. Journal of Nutrition & Food Sciences. 5(6), 430. Google Scholar
Alamgir, K., Sami, U.K., Salahuddin, K., Syed, Z., Naimatullah, K.B., Manzoor, K. (2018). Nutritional complications and its effects on human health. Journal of Food Science and Nutrition, 1(1), 17–20. Google Scholar
Walker, C., Gibney, E.R., Mathers, J.C., Hellweg, S. (2019). Comparing environmental and personal health impacts of individual food choices. Science of The Total Environment, 685(1), 609–620. Google Scholar
Kułaga, M., Puszczałowska-Lizis, E. (2016). Zachowania żywieniowe uczniów szkół ponadgimnazjalnych. Promocja zdrowia i ekologia, 2, 6–11. Google Scholar
Gorbaniuk, J., Chuchra, M. (2017). Preferencje żywieniowe kobiet i mężczyzn aktywnych zawodowo. Roczniki Teologiczne, 74(10), 159–172. Google Scholar
Slopiecka, A. (2014). Nawyki żywieniowe kobiet hospitalizowanych z powodu chorób ginekologicznych-wybrane zagadnienia. Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu, 20(3), 325–329. Google Scholar
Dydjow-Bendek, D., Ejsmont, J. (2010). Sposób żywienia a ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych. Problemy Higieny i Epidemiologii, 91(4), 618–622. Google Scholar
Glibowski, P., & Misztal, A. (2016). Wpływ diety na samopoczucie psychiczne. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 49(1). Google Scholar
Puszczałowska-Lizis, E. (2011). Główne kierunki rozwoju badań dotyczących budowy i funkcji stopy oraz ich ewolucja – przegląd piśmiennictwa. Przegląd Medyczny Uniwersytetu Rzeszowskiego i Narodowego Instytutu Leków w Warszawie, 9(4), 407–415. Google Scholar
Lizis, P., Puszczałowska-Lizis, E., Fiałkowski, T., Szurmik, T. (2012). Aktywność fizyczna kobiet otyłych. W: Promocja zdrowia wyzwaniem XXI wieku. W. Tracz, T. Kasperczyk (red.). Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia, Kraków, 193–201. Google Scholar
Kozłowska-Wojciechowska, M. (2000). Poradnictwo dietetyczne. W: Żywienie człowieka zdrowego i chorego. J. Hasik, J. Gawęcki (red.). PWN, Warszawa, 309–313. Google Scholar
http://www.izz.waw.pl [dostęp: 04.12.2019]. Google Scholar
Gogojewicz, A., Kasprzak, Z., Pilaczyńska-Szcześniak, Ł. (2012). Ocena sposobu odżywiania się kobiet aktywnych fizycznie w wieku 20–40 lat. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 3, 439–445. Google Scholar
Gruszka, J., Malczyk, E. (2012). Sposób żywienia pacjentów zgłaszających się do gabinetu dietetycznego. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 3, 619–627. Google Scholar
Rybowska, A. (2013). Stereotypy żywieniowe i ich wpływ na zachowania konsumentów. Problemy Higieny i Epidemiologii, 94(3), 465–468. Google Scholar
Puszczałowska-Lizis, E., Jandziś, S., Makara, E. (2014). Physical activity of female students of selected academic specialties at the University of Rzeszow. Scientific Review of Physical Culture, 4(4), 118–25. Google Scholar
Ng, S.W., Howard, A.G., Wang, H.J., Su, C., Zhang, B. (2014). The physical activity transition among adults in China: 1991–2011. Obesity Reviews, 1, 27–36. Google Scholar
Schaal, M.L., Lee, W., Egger, M.J., Nygaard, I.E., Shaw, J.M. (2016). Physical activity patterns in healthy middle-aged women. Journal of Women & Aging, 28(6): 469–476. Google Scholar
Puszczałowska-Lizis, E., Kułaga, M. (2016). Zachowania zdrowotne uczniów szkół ponadgimnazjalnych w kontekście ich aktywności fizycznej. Problemy Higieny i Epidemiologii, 97(1), 50–55. Google Scholar
Puszczałowska-Lizis, E., Musiał, S., Lis, K., Pociask, K., Placek, K. (2017). Zadowolenie z życia i motywy podejmowania wysiłku fizycznego przez kobiety w wieku 50–55 lat aktywne w klubie fitness. Health Promotion and Physical Activity, 1(1), 87–95. Google Scholar
Pobrania
Opublikowane
Jak cytować
Numer
Dział
Licencja
Prawa autorskie (c) 2019 Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Tarnowie & Autor

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Użycie niekomercyjne 4.0 Międzynarodowe.