Aktywność fizyczna, trening prozdrowotny oraz dieta w wybranych jednostkach chorobowych

Autor

DOI:

https://doi.org/10.5604/01.3001.0012.8671

Słowa kluczowe:

aktywność fizyczna, ćwiczenia prozdrowotne, dieta, choroby dietozależne

Abstrakt

Zdrowy styl życia, którego integralną częścią jest aktywność fizyczna i prawidłowe odżywianie wpływa zasadniczo na poziom występowania różnych chorób i długość życia człowieka. Pozytywne aspekty aktywności fizycznej to niwelowanie negatywnych czynników współczesnego życia (stresy, przeciążenie pracą umysłową, hipokinezja), zapobieganie przeciążeniom narządu ruchu, dolegliwościom bólowym kręgosłupa oraz zmniejszenie ryzyka powstawania niektórych chorób, np. otyłości, nadciśnienia, miażdżycy, cukrzycy. Aktywność fizyczna ponadto hartuje organizm i zwiększa odporność. Dieta osób prowadzących aktywny tryb życia powinna mieć wysoką wartość odżywczą, to znaczy powinna dostarczać odpowiedniej ilości energii głównie w postaci węglowodanów (bardzo ważna jest również odpowiednia ilość płynów z elektrolitami). Naczelną zasadą każdej diety powinno być urozmaicenie i zbilansowanie. Dieta musi być także dostosowana do programu leczenia konkretnej choroby. Celem artykułu jest ocena wpływu aktywności fizycznej, ćwiczeń prozdrowotnych oraz odpowiedniej diety na leczenie wybranych jednostek chorobowych.

Statystyka pobrań

Statystyki pobrań nie są jeszcze dostępne

Caspersen, C. J., Powell, K. E., & Christenson, G. M. (1985). Physical activity, exercise, and physical fitness: definitions and distinctions for health-related research. Public health reports, 100(2), 126.   Google Scholar

Cordain, L., Gotshall, R. W., & Eaton, S. B. (1998). Physical activity, energy expenditure and fitness: an evolutionary perspective. International journal of sports medicine, 19(05), 328–335.   Google Scholar

Kozłowski, S., & Nazar, K. (1995). Wprowadzenie do fizjologii klinicznej. PZWL, Warszawa, 156–200.   Google Scholar

Horton, T. J., Drougas, H., Brachey, A., Reed, G. W., Peters, J. C., & Hill, J. O. (1995). Fat and carbohydrate overfeeding in humans: different effects on energy storage. The American Journal of Clinical Nutrition, 62(1), 19–29.   Google Scholar

Górski, J. (Ed.). (2011). Fizjologia wysiłku i treningu fizycznego. Wydawnictwo Lekarskie PZWL.   Google Scholar

Ball, S. (2001). Antyoksydanty w medycynie i zdrowiu człowieka: natura nie do końca zapewniła nam ochronę przed utlenianiem... Medyk.   Google Scholar

Bator, A., & Kasperczyk, T. (2000). Trening zdrowotny z elementami fizjoterapii.   Google Scholar

Drabik, J. (1996). Aktywność fizyczna w treningu zdrowotnym osób dorosłych. Wydawnictwo Uczelniane AWF.   Google Scholar

Kuński, H. (2002). Trening zdrowotny osób dorosłych. Agencja Wydawnicza Medsport Press.   Google Scholar

Jegier, A. (2006). Aktywność ruchowa w promocji zdrowia oraz zapobieganiu chorobom przewlekłym. W zbiorze: Medycyna Sportowa. Jegier A, Nazar K, Dziak A (red). PTMS Warszawa, 403–456.   Google Scholar

Sallis, J.F., Owen, N. (1999). Physical activity and behavioural medicine. Sage Publications, London.   Google Scholar

Bean, A., & Wojtczak, E. (2014). Żywienie w sporcie: kompletny przewodnik. Zysk i S-ka Wydawnictwo.   Google Scholar

Ciborowska, H., & Dietetyka, R. A. (2007). Żywienie zdrowego i chorego człowieka. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa, 359, 465-469.   Google Scholar

Celejowa, I. (2001). Żywienie w treningu iw walce sportowej. Centralny Ośrodek Sportu.   Google Scholar

Clark, N. (2015). Jedz i trenuj. Buk Rower, Warszawa.   Google Scholar

Drabik, J. (1995). Aktywność fizyczna w edukacji zdrowotnej społeczeństwa. Wydawnictwo Uczelniane AWF.   Google Scholar

Fabian, W., Koziarska-Rościszewska, M., Szymczak, I. (2008). Cukrzyca. PZWL, Warszawa.   Google Scholar

Tatoń, J., Czech, A. (2001). Epidemiologia cukrzycy. Diabetologia. Tom 1. PZWL, Warszawa.   Google Scholar

Janeczko-Sosnowska, E. (1999). Cukrzyca typu 1. Czelej, Lublin.   Google Scholar

Hasik, J., Hrynkiewicz, L., Grzymisławski, M. (1999). Dietetyka. Warszawa: Wydawnictwo Lekarskie PZWL.   Google Scholar

Włodarek, D., Lange, E., Głąbska, D., & Kozłowska, L. (2015). Dietoterapia. Wydawnictwo Lekarskie PZWL.   Google Scholar

Guelfi, K. J., Jones, T. W., & Fournier, P. A. (2005). The decline in blood glucose levels is less with intermittent high-intensity compared with moderate exercise in individuals with type 1 diabetes. Diabetes care, 28(6), 1289-1294.   Google Scholar

Krętowski, A. (2006). Etiopatogeneza cukrzycy. Etiopatogeneza cukrzycy typu, 1, 220-239.   Google Scholar

Bryl, W., Miczke, A., & Pupek-Musialik, D. (2005). Nadciśnienie tętnicze i otyłość - narastający problem wieku. rozwojowego. Endokrynologia, Otyłość i Zaburzenia Przemiany Materii, 1(1), 26-29   Google Scholar

Bond, D. S., Evans, R. K., DeMaria, E. J., Meador, J. G., Warren, B. J., Shannon, K. A., & Shannon, R. M. (2004). A conceptual application of health behavior theory in the design and implementation of a successful surgical weight loss program. Obesity surgery, 14(6), 849-856.   Google Scholar

Lafay, O. (2012). Skuteczne odżywianie w treningu i sporcie. JK, Łódź.   Google Scholar

Maciaszczyk, B., Maciaszczyk, P. (2012). Rola aktywności ruchowej w ontogenezie człowieka. Trening zdrowotny. PWSZ, Tarnobrzeg.   Google Scholar

Baszczuk, A., Kopczyński, Z., & Musialik, K. (2014). Rozpowszechnienie nadciśnienia tętniczego na świecie iw Polsce. In: Forum Zaburzeń Metabolicznych (Vol. 5, No. 4, pp. 141-147).   Google Scholar

Polakowska, M., Piotrowski, W., Włodarczyk, P., Broda, G., & Rywik, S. (2002). The epidemiologic study estimating the prevalence of arterial hypertension in adult population in Poland–PENT study part I. The characteristics of the prevalence and control of the arterial hypertension. Arterial Hypertens, 6(3), 157-166.   Google Scholar

Kasprzak, J. D. (2004). Nawracające niedokrwienie-istotny problem terapeutyczny u pacjenta z przewlekłą chorobą wieńcową. Folia Cardiologica, 11(5), 319-326.   Google Scholar

Drygas, W., & Jegier, A. (2003). Zalecenia dotyczące aktywności ruchowej w profilaktyce chorób układu krążenia. Czynniki Ryzyka, 38(39), 76-84.   Google Scholar

Drabik, J. (2006). Pedagogiczna kontrola pozytywnych mierników zdrowia fizycznego. AWFiS, Gdańsk.   Google Scholar

Jegier, A., & Kozdroń, E. (1997). Metody oceny sprawności i wydolności fizycznej człowieka. Towarzystwo Krzewienia Kultury Fizycznej.   Google Scholar

Materac, E., Marczyński, Z., & Bodek, K. H. (2013). Rola kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 w organizmie człowieka. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2(46).   Google Scholar

Opublikowane

2018-12-31

Jak cytować

Wojtanowski, W. (2018). Aktywność fizyczna, trening prozdrowotny oraz dieta w wybranych jednostkach chorobowych. Health Promotion & Physical Activity, 4(3), 28–35. https://doi.org/10.5604/01.3001.0012.8671

Numer

Dział

Artykuł oryginalny