Aktywność fizyczna, trening prozdrowotny oraz dieta w wybranych jednostkach chorobowych
DOI:
https://doi.org/10.5604/01.3001.0012.8671Słowa kluczowe:
aktywność fizyczna, ćwiczenia prozdrowotne, dieta, choroby dietozależneAbstrakt
Zdrowy styl życia, którego integralną częścią jest aktywność fizyczna i prawidłowe odżywianie wpływa zasadniczo na poziom występowania różnych chorób i długość życia człowieka. Pozytywne aspekty aktywności fizycznej to niwelowanie negatywnych czynników współczesnego życia (stresy, przeciążenie pracą umysłową, hipokinezja), zapobieganie przeciążeniom narządu ruchu, dolegliwościom bólowym kręgosłupa oraz zmniejszenie ryzyka powstawania niektórych chorób, np. otyłości, nadciśnienia, miażdżycy, cukrzycy. Aktywność fizyczna ponadto hartuje organizm i zwiększa odporność. Dieta osób prowadzących aktywny tryb życia powinna mieć wysoką wartość odżywczą, to znaczy powinna dostarczać odpowiedniej ilości energii głównie w postaci węglowodanów (bardzo ważna jest również odpowiednia ilość płynów z elektrolitami). Naczelną zasadą każdej diety powinno być urozmaicenie i zbilansowanie. Dieta musi być także dostosowana do programu leczenia konkretnej choroby. Celem artykułu jest ocena wpływu aktywności fizycznej, ćwiczeń prozdrowotnych oraz odpowiedniej diety na leczenie wybranych jednostek chorobowych.
Statystyka pobrań
Bibliografia
Caspersen, C. J., Powell, K. E., & Christenson, G. M. (1985). Physical activity, exercise, and physical fitness: definitions and distinctions for health-related research. Public health reports, 100(2), 126. Google Scholar
Cordain, L., Gotshall, R. W., & Eaton, S. B. (1998). Physical activity, energy expenditure and fitness: an evolutionary perspective. International journal of sports medicine, 19(05), 328–335. Google Scholar
Kozłowski, S., & Nazar, K. (1995). Wprowadzenie do fizjologii klinicznej. PZWL, Warszawa, 156–200. Google Scholar
Horton, T. J., Drougas, H., Brachey, A., Reed, G. W., Peters, J. C., & Hill, J. O. (1995). Fat and carbohydrate overfeeding in humans: different effects on energy storage. The American Journal of Clinical Nutrition, 62(1), 19–29. Google Scholar
Górski, J. (Ed.). (2011). Fizjologia wysiłku i treningu fizycznego. Wydawnictwo Lekarskie PZWL. Google Scholar
Ball, S. (2001). Antyoksydanty w medycynie i zdrowiu człowieka: natura nie do końca zapewniła nam ochronę przed utlenianiem... Medyk. Google Scholar
Bator, A., & Kasperczyk, T. (2000). Trening zdrowotny z elementami fizjoterapii. Google Scholar
Drabik, J. (1996). Aktywność fizyczna w treningu zdrowotnym osób dorosłych. Wydawnictwo Uczelniane AWF. Google Scholar
Kuński, H. (2002). Trening zdrowotny osób dorosłych. Agencja Wydawnicza Medsport Press. Google Scholar
Jegier, A. (2006). Aktywność ruchowa w promocji zdrowia oraz zapobieganiu chorobom przewlekłym. W zbiorze: Medycyna Sportowa. Jegier A, Nazar K, Dziak A (red). PTMS Warszawa, 403–456. Google Scholar
Sallis, J.F., Owen, N. (1999). Physical activity and behavioural medicine. Sage Publications, London. Google Scholar
Bean, A., & Wojtczak, E. (2014). Żywienie w sporcie: kompletny przewodnik. Zysk i S-ka Wydawnictwo. Google Scholar
Ciborowska, H., & Dietetyka, R. A. (2007). Żywienie zdrowego i chorego człowieka. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa, 359, 465-469. Google Scholar
Celejowa, I. (2001). Żywienie w treningu iw walce sportowej. Centralny Ośrodek Sportu. Google Scholar
Clark, N. (2015). Jedz i trenuj. Buk Rower, Warszawa. Google Scholar
Drabik, J. (1995). Aktywność fizyczna w edukacji zdrowotnej społeczeństwa. Wydawnictwo Uczelniane AWF. Google Scholar
Fabian, W., Koziarska-Rościszewska, M., Szymczak, I. (2008). Cukrzyca. PZWL, Warszawa. Google Scholar
Tatoń, J., Czech, A. (2001). Epidemiologia cukrzycy. Diabetologia. Tom 1. PZWL, Warszawa. Google Scholar
Janeczko-Sosnowska, E. (1999). Cukrzyca typu 1. Czelej, Lublin. Google Scholar
Hasik, J., Hrynkiewicz, L., Grzymisławski, M. (1999). Dietetyka. Warszawa: Wydawnictwo Lekarskie PZWL. Google Scholar
Włodarek, D., Lange, E., Głąbska, D., & Kozłowska, L. (2015). Dietoterapia. Wydawnictwo Lekarskie PZWL. Google Scholar
Guelfi, K. J., Jones, T. W., & Fournier, P. A. (2005). The decline in blood glucose levels is less with intermittent high-intensity compared with moderate exercise in individuals with type 1 diabetes. Diabetes care, 28(6), 1289-1294. Google Scholar
Krętowski, A. (2006). Etiopatogeneza cukrzycy. Etiopatogeneza cukrzycy typu, 1, 220-239. Google Scholar
Bryl, W., Miczke, A., & Pupek-Musialik, D. (2005). Nadciśnienie tętnicze i otyłość - narastający problem wieku. rozwojowego. Endokrynologia, Otyłość i Zaburzenia Przemiany Materii, 1(1), 26-29 Google Scholar
Bond, D. S., Evans, R. K., DeMaria, E. J., Meador, J. G., Warren, B. J., Shannon, K. A., & Shannon, R. M. (2004). A conceptual application of health behavior theory in the design and implementation of a successful surgical weight loss program. Obesity surgery, 14(6), 849-856. Google Scholar
Lafay, O. (2012). Skuteczne odżywianie w treningu i sporcie. JK, Łódź. Google Scholar
Maciaszczyk, B., Maciaszczyk, P. (2012). Rola aktywności ruchowej w ontogenezie człowieka. Trening zdrowotny. PWSZ, Tarnobrzeg. Google Scholar
Baszczuk, A., Kopczyński, Z., & Musialik, K. (2014). Rozpowszechnienie nadciśnienia tętniczego na świecie iw Polsce. In: Forum Zaburzeń Metabolicznych (Vol. 5, No. 4, pp. 141-147). Google Scholar
Polakowska, M., Piotrowski, W., Włodarczyk, P., Broda, G., & Rywik, S. (2002). The epidemiologic study estimating the prevalence of arterial hypertension in adult population in Poland–PENT study part I. The characteristics of the prevalence and control of the arterial hypertension. Arterial Hypertens, 6(3), 157-166. Google Scholar
Kasprzak, J. D. (2004). Nawracające niedokrwienie-istotny problem terapeutyczny u pacjenta z przewlekłą chorobą wieńcową. Folia Cardiologica, 11(5), 319-326. Google Scholar
Drygas, W., & Jegier, A. (2003). Zalecenia dotyczące aktywności ruchowej w profilaktyce chorób układu krążenia. Czynniki Ryzyka, 38(39), 76-84. Google Scholar
Drabik, J. (2006). Pedagogiczna kontrola pozytywnych mierników zdrowia fizycznego. AWFiS, Gdańsk. Google Scholar
Jegier, A., & Kozdroń, E. (1997). Metody oceny sprawności i wydolności fizycznej człowieka. Towarzystwo Krzewienia Kultury Fizycznej. Google Scholar
Materac, E., Marczyński, Z., & Bodek, K. H. (2013). Rola kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 w organizmie człowieka. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2(46). Google Scholar
Pobrania
Opublikowane
Jak cytować
Numer
Dział
Licencja
Prawa autorskie (c) 2018 Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Tarnowie & Autorzy
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Użycie niekomercyjne 4.0 Międzynarodowe.