Knowledge of the principles of healthy nutrition among women residents of Rzeszow administrative district
DOI:
https://doi.org/10.5604/01.3001.0013.6912Keywords:
nutritional behavior, obesity prevention, health educationAbstract
Aim of the study: Assessment of knowledge of the principles of healthy nutrition among women from the Rzeszow administrative district, taking into account their level of education.
Material and methods: The study involving the method of diagnostic survey covered 300 women aged 30–40 years, residents of Rzeszow administrative district. The percentage shares of respondents’ answers to individual survey questions were calculated. The collected research results were analyzed with the use of Chi-square (χ2).
Results: Respondents largely correctly answered most of the questions in the survey. The answers to the question about the proportion of vegetable consumption in relation to fruit varied widely. The Chi-square test showed statistically significant differences in the frequency of obtaining information from training (p = 0.012) and specialist literature/magazines (p = 0.046).
Conclusions: Knowledge of the principles of healthy nutrition among women from the Rzeszow administrative district is sufficient, although the respondents have a problem with determining the proportion of vegetable consumption in relation to fruit. Mostly women get knowledge about proper nutrition from a doctor and the Internet. The frequency of obtaining information from training and science piblications depends on the level of education. These sources are most often used by women with higher education, and least often by people with basic education.
Downloads
References
Popkin, B. M., Adair, L. S., & Ng, S. W. (2012). Global nutrition transition and the pandemic of obesity in developing countries. Nutrition Reviews, 70(1), 3–21. Google Scholar
Ohlhorst, S.D., Russell, R., Bier, D., Li, K., Mein, J.R., Milner, J., Ross, A.C., Stover, P., Konopka, E. (2013). Nutrition research to affect food and a healthy lifespan Advances in Nutrition, 4(5), 579–584. Google Scholar
Shridhar G., Rajendra N., Murigendra H., Shridevi P., Prasad M., Mujeeb M.A., Arun, S., Neeraj, D., Vikas, S., Suneel, D., Vijay, K. (2015). Modern diet and its impact on human health. Journal of Nutrition & Food Sciences. 5(6), 430. Google Scholar
Alamgir, K., Sami, U.K., Salahuddin, K., Syed, Z., Naimatullah, K.B., Manzoor, K. (2018). Nutritional complications and its effects on human health. Journal of Food Science and Nutrition, 1(1), 17–20. Google Scholar
Walker, C., Gibney, E.R., Mathers, J.C., Hellweg, S. (2019). Comparing environmental and personal health impacts of individual food choices. Science of The Total Environment, 685(1), 609–620. Google Scholar
Kułaga, M., Puszczałowska-Lizis, E. (2016). Zachowania żywieniowe uczniów szkół ponadgimnazjalnych. Promocja zdrowia i ekologia, 2, 6–11. Google Scholar
Gorbaniuk, J., Chuchra, M. (2017). Preferencje żywieniowe kobiet i mężczyzn aktywnych zawodowo. Roczniki Teologiczne, 74(10), 159–172. Google Scholar
Slopiecka, A. (2014). Nawyki żywieniowe kobiet hospitalizowanych z powodu chorób ginekologicznych-wybrane zagadnienia. Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu, 20(3), 325–329. Google Scholar
Dydjow-Bendek, D., Ejsmont, J. (2010). Sposób żywienia a ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych. Problemy Higieny i Epidemiologii, 91(4), 618–622. Google Scholar
Glibowski, P., & Misztal, A. (2016). Wpływ diety na samopoczucie psychiczne. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 49(1). Google Scholar
Puszczałowska-Lizis, E. (2011). Główne kierunki rozwoju badań dotyczących budowy i funkcji stopy oraz ich ewolucja – przegląd piśmiennictwa. Przegląd Medyczny Uniwersytetu Rzeszowskiego i Narodowego Instytutu Leków w Warszawie, 9(4), 407–415. Google Scholar
Lizis, P., Puszczałowska-Lizis, E., Fiałkowski, T., Szurmik, T. (2012). Aktywność fizyczna kobiet otyłych. W: Promocja zdrowia wyzwaniem XXI wieku. W. Tracz, T. Kasperczyk (red.). Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia, Kraków, 193–201. Google Scholar
Kozłowska-Wojciechowska, M. (2000). Poradnictwo dietetyczne. W: Żywienie człowieka zdrowego i chorego. J. Hasik, J. Gawęcki (red.). PWN, Warszawa, 309–313. Google Scholar
http://www.izz.waw.pl [dostęp: 04.12.2019]. Google Scholar
Gogojewicz, A., Kasprzak, Z., Pilaczyńska-Szcześniak, Ł. (2012). Ocena sposobu odżywiania się kobiet aktywnych fizycznie w wieku 20–40 lat. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 3, 439–445. Google Scholar
Gruszka, J., Malczyk, E. (2012). Sposób żywienia pacjentów zgłaszających się do gabinetu dietetycznego. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 3, 619–627. Google Scholar
Rybowska, A. (2013). Stereotypy żywieniowe i ich wpływ na zachowania konsumentów. Problemy Higieny i Epidemiologii, 94(3), 465–468. Google Scholar
Puszczałowska-Lizis, E., Jandziś, S., Makara, E. (2014). Physical activity of female students of selected academic specialties at the University of Rzeszow. Scientific Review of Physical Culture, 4(4), 118–25. Google Scholar
Ng, S.W., Howard, A.G., Wang, H.J., Su, C., Zhang, B. (2014). The physical activity transition among adults in China: 1991–2011. Obesity Reviews, 1, 27–36. Google Scholar
Schaal, M.L., Lee, W., Egger, M.J., Nygaard, I.E., Shaw, J.M. (2016). Physical activity patterns in healthy middle-aged women. Journal of Women & Aging, 28(6): 469–476. Google Scholar
Puszczałowska-Lizis, E., Kułaga, M. (2016). Zachowania zdrowotne uczniów szkół ponadgimnazjalnych w kontekście ich aktywności fizycznej. Problemy Higieny i Epidemiologii, 97(1), 50–55. Google Scholar
Puszczałowska-Lizis, E., Musiał, S., Lis, K., Pociask, K., Placek, K. (2017). Zadowolenie z życia i motywy podejmowania wysiłku fizycznego przez kobiety w wieku 50–55 lat aktywne w klubie fitness. Health Promotion and Physical Activity, 1(1), 87–95. Google Scholar
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2019 University of Applied Sciences in Tarnow, Poland & Author

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.