Knowledge of the principles of healthy nutrition among women residents of Rzeszow administrative district

Authors

  • Sabina Lizis University of Rzeszow, Medical College, Poland

DOI:

https://doi.org/10.5604/01.3001.0013.6912

Keywords:

nutritional behavior, obesity prevention, health education

Abstract

Aim of the study: Assessment of knowledge of the principles of healthy nutrition among women from the Rzeszow administrative district, taking into account their level of education.
Material and methods: The study involving the method of diagnostic survey covered 300 women aged 30–40 years, residents of Rzeszow administrative district. The percentage shares of respondents’ answers to individual survey questions were calculated. The collected research results were analyzed with the use of Chi-square (χ2).
Results: Respondents largely correctly answered most of the questions in the survey. The answers to the question about the proportion of vegetable consumption in relation to fruit varied widely. The Chi-square test showed statistically significant differences in the frequency of obtaining information from training (p = 0.012) and specialist literature/magazines (p = 0.046).
Conclusions: Knowledge of the principles of healthy nutrition among women from the Rzeszow administrative district is sufficient, although the respondents have a problem with determining the proportion of vegetable consumption in relation to fruit. Mostly women get knowledge about proper nutrition from a doctor and the Internet. The frequency of obtaining information from training and science piblications depends on the level of education. These sources are most often used by women with higher education, and least often by people with basic education.

Downloads

Download data is not yet available.

Popkin, B. M., Adair, L. S., & Ng, S. W. (2012). Global nutrition transition and the pandemic of obesity in developing countries. Nutrition Reviews, 70(1), 3–21.   Google Scholar

Ohlhorst, S.D., Russell, R., Bier, D., Li, K., Mein, J.R., Milner, J., Ross, A.C., Stover, P., Konopka, E. (2013). Nutrition research to affect food and a healthy lifespan Advances in Nutrition, 4(5), 579–584.   Google Scholar

Shridhar G., Rajendra N., Murigendra H., Shridevi P., Prasad M., Mujeeb M.A., Arun, S., Neeraj, D., Vikas, S., Suneel, D., Vijay, K. (2015). Modern diet and its impact on human health. Journal of Nutrition & Food Sciences. 5(6), 430.   Google Scholar

Alamgir, K., Sami, U.K., Salahuddin, K., Syed, Z., Naimatullah, K.B., Manzoor, K. (2018). Nutritional complications and its effects on human health. Journal of Food Science and Nutrition, 1(1), 17–20.   Google Scholar

Walker, C., Gibney, E.R., Mathers, J.C., Hellweg, S. (2019). Comparing environmental and personal health impacts of individual food choices. Science of The Total Environment, 685(1), 609–620.   Google Scholar

Kułaga, M., Puszczałowska-Lizis, E. (2016). Zachowania żywieniowe uczniów szkół ponadgimnazjalnych. Promocja zdrowia i ekologia, 2, 6–11.   Google Scholar

Gorbaniuk, J., Chuchra, M. (2017). Preferencje żywieniowe kobiet i mężczyzn aktywnych zawodowo. Roczniki Teologiczne, 74(10), 159–172.   Google Scholar

Slopiecka, A. (2014). Nawyki żywieniowe kobiet hospitalizowanych z powodu chorób ginekologicznych-wybrane zagadnienia. Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu, 20(3), 325–329.   Google Scholar

Dydjow-Bendek, D., Ejsmont, J. (2010). Sposób żywienia a ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych. Problemy Higieny i Epidemiologii, 91(4), 618–622.   Google Scholar

Glibowski, P., & Misztal, A. (2016). Wpływ diety na samopoczucie psychiczne. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 49(1).   Google Scholar

Puszczałowska-Lizis, E. (2011). Główne kierunki rozwoju badań dotyczących budowy i funkcji stopy oraz ich ewolucja – przegląd piśmiennictwa. Przegląd Medyczny Uniwersytetu Rzeszowskiego i Narodowego Instytutu Leków w Warszawie, 9(4), 407–415.   Google Scholar

Lizis, P., Puszczałowska-Lizis, E., Fiałkowski, T., Szurmik, T. (2012). Aktywność fizyczna kobiet otyłych. W: Promocja zdrowia wyzwaniem XXI wieku. W. Tracz, T. Kasperczyk (red.). Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia, Kraków, 193–201.   Google Scholar

Kozłowska-Wojciechowska, M. (2000). Poradnictwo dietetyczne. W: Żywienie człowieka zdrowego i chorego. J. Hasik, J. Gawęcki (red.). PWN, Warszawa, 309–313.   Google Scholar

http://www.izz.waw.pl [dostęp: 04.12.2019].   Google Scholar

Gogojewicz, A., Kasprzak, Z., Pilaczyńska-Szcześniak, Ł. (2012). Ocena sposobu odżywiania się kobiet aktywnych fizycznie w wieku 20–40 lat. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 3, 439–445.   Google Scholar

Gruszka, J., Malczyk, E. (2012). Sposób żywienia pacjentów zgłaszających się do gabinetu dietetycznego. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 3, 619–627.   Google Scholar

Rybowska, A. (2013). Stereotypy żywieniowe i ich wpływ na zachowania konsumentów. Problemy Higieny i Epidemiologii, 94(3), 465–468.   Google Scholar

Puszczałowska-Lizis, E., Jandziś, S., Makara, E. (2014). Physical activity of female students of selected academic specialties at the University of Rzeszow. Scientific Review of Physical Culture, 4(4), 118–25.   Google Scholar

Ng, S.W., Howard, A.G., Wang, H.J., Su, C., Zhang, B. (2014). The physical activity transition among adults in China: 1991–2011. Obesity Reviews, 1, 27–36.   Google Scholar

Schaal, M.L., Lee, W., Egger, M.J., Nygaard, I.E., Shaw, J.M. (2016). Physical activity patterns in healthy middle-aged women. Journal of Women & Aging, 28(6): 469–476.   Google Scholar

Puszczałowska-Lizis, E., Kułaga, M. (2016). Zachowania zdrowotne uczniów szkół ponadgimnazjalnych w kontekście ich aktywności fizycznej. Problemy Higieny i Epidemiologii, 97(1), 50–55.   Google Scholar

Puszczałowska-Lizis, E., Musiał, S., Lis, K., Pociask, K., Placek, K. (2017). Zadowolenie z życia i motywy podejmowania wysiłku fizycznego przez kobiety w wieku 50–55 lat aktywne w klubie fitness. Health Promotion and Physical Activity, 1(1), 87–95.   Google Scholar

Published

2019-12-31

How to Cite

Lizis, S. (2019). Knowledge of the principles of healthy nutrition among women residents of Rzeszow administrative district. Health Promotion & Physical Activity, 9(4), 7–13. https://doi.org/10.5604/01.3001.0013.6912

Issue

Section

Original article