Wpływ sposobu odżywiania na procentową zawartość tkanki tłuszczowej wśród studentów Akademii Wychowania Fizycznego w Krakowie

Autor

DOI:

https://doi.org/10.5604/01.3001.0012.8672

Słowa kluczowe:

odżywianie, tkanka tłuszczowa, studenci

Abstrakt

Wstęp: Prawidłowe żywienie jest jednym z najważniejszych czynników środowiskowych, wpływających na rozwój człowieka i utrzymanie przez niego dobrego stanu zdrowia. Polega ono na całkowitym pokryciu zapotrzebowania organizmu na energię i wszystkie niezbędne składniki pokarmowe.
Materiał i metody: Badania przeprowadzono w 2014 roku. Wzięło w nich udział 93 studentów (w tym 48 kobiet i 45 mężczyzn) II roku Fizjoterapii i Wychowania Fizycznego Akademii Wychowania Fizycznego im. Bronisława Czecha w Krakowie. Średnia wieku uczestników badań wyniosła 21 lat. Do określenia wartości wskaźnika BMI oraz obliczenia procentowej zawartości tkanki tłuszczowej w organizmie zastosowano wagę Tanita.
Wyniki: Wyniki badań dotyczące odżywiania wykazały, że respondenci prezentują przeciętny i dobry sposób odżywiania. U większości badanych (73,1%) procentowa zawartość tkanki tłuszczowej była w normie. Badając zależności między sposobem odżywiania a procentem otłuszczenia stwierdzono, że kobiety, które dobrze się odżywiały, w 50% miały niski FAT%. Tylko u 13,7% mężczyzn reprezentujących przeciętny przedział sposobu dożywiania odnotowano wysoki procent tkanki tłuszczowej. U większości badanych (79,6%) poziom wskaźnika BMI mieścił się w normie. Nadwaga występowała częściej u mężczyzn niż kobiet, a niedowaga odwrotnie.
Wnioski: Większość badanych studentów odżywia się na przeciętnym poziomie. Sposób odżywiania miał istotny wpływ na otłuszczenie ciała wyłącznie u kobiet. Poziom wskaźnika BMI u większości badanych był w normie.

Statystyka pobrań

Statystyki pobrań nie są jeszcze dostępne

Jarosz M. (red.). (2008). Principles of Adequate Nutrition for Children and Youth and Guidelines on Healthy Lifestyle. Institute of Food and Nutrition, Warsaw.   Google Scholar

Gil A., Dolorez Ruiz-Lopez M., Fernandez-Gonzalez M. (2014). The FINUT Healthy Lifestyles Guide: Beyond the Food Pyramid. American Society for Nutrition.   Google Scholar

Skibniewska K. A., Radzymińska M., Jaworska M. M., Babicz-Zielińska E. (2009). The Study of Eating Habits among Polish and Belgian Students. Food – Science Technology Quality, 4(65), 250‒258.   Google Scholar

Szczodrowska A., Krysiak W. (2013). The Analysis of Selected Eating Habits and Physical Activity among Students of Łódź Universities. Probl. Hig. Epidemiol., 94(3), 518‒521.   Google Scholar

Rasińska R. (2012). Student Eating Habits Depending on Sex. Nowiny Lekarskie [Medical News], 81(4), 354‒359.   Google Scholar

Seń M., Zacharczuk A., Lintowska A. (2012). Eating Behaviours among Students of Selected Wrocław Universities and Knowledge on the Health Consequences of Inadequate Nutrition. Piel. Zdr. Publ., 2(2), 113‒123.   Google Scholar

Myszkowska-Ryciak J., Kraśniewska A., Harton A., Gajewska D. (2011). Comparison of Selected Eating Behaviours of Warsaw University of Physical Education and Warsaw University of Life Sciences – SGGW female students. Probl. Hig. Epidemiol. 92(4), 931‒934.   Google Scholar

Dorosh N., Boyko O., Kleszczewska E., Łogwiniuk K., Andryszczyk M. (2013). Comparison of Eating Habits among Students in Ukraine and Poland. Part I. Surveys. Hygeia Public Health. 48(4), 526‒531   Google Scholar

Arciero P.J., Ormsbee M.J., Gentile C.L., et al. (2013). Increased protein intake and meal frequency reduces abdominal fat during energy balance and energy deficit. Obesity, 21, 1357‒1366.   Google Scholar

Poston W. S., Haddock C. K., Pinkston M. M., et al. (2005). Weight loss with meal replacement and meal replacement plus snacks: a randomized trial. Int. J. Obes., 29, 1107‒1114.   Google Scholar

Berteus-Forslund H., Klingstrom S., Hagberg H., et al. (2008). Should snacks be recommended in obesity treatment? A 1-year randomized clinical trial. Eur. J. Clin. Nutr., 62, 1308‒1317.   Google Scholar

Cameron J. D., Cyr M. J., Doucet E. (2010). Increased meal frequency does not promote greater weight loss in subjects who were prescribed an 8-week equi-energetic energy-restricted diet. Br. J. Nutr., 103, 1098‒1101.   Google Scholar

Bachman J. L., Raynor H. (2012). Effects of manipulating eating frequency during a behavioral weight loss intervention: a pilot randomized controlled trial. Obesity, 20, 985–992.   Google Scholar

Wołos J., Tarach J. S., Klatka M. (2009). The Incidence of Obesity and Atherosclerosis Environmental Risk Factors among Students of Lublin Universities. Endocrinology, Obesity and Metabolic Disorders, 5(2), 66‒72.   Google Scholar

Zuzda J., Latosiewicz R., Półjanowicz W. (2010). Study on Obesity among Male and Female Students of Białystok University of Technology and Białystok School of Economics. Economics and Management, 2(1), 74‒80.   Google Scholar

Bajerska-Jarzębowska J., Jeszka J., Człapka-Matyasik M., Zielke M. (2004). The Manner of Nutrition, Anthropometric Parameters of Nutritional Condition and Physical Fitness of a Selected Group of Students. Food – Science Technology Quality. 3(40), 9‒17.   Google Scholar

Ilow R., Regulska-Ilow B., Różańska D. (2012). The Incidence of Cardiovascular Disease Risk Factors among a Group of Wrocław Students. General Medicine and Health Science , 18(4), 442‒447.   Google Scholar

Opublikowane

2019-01-21

Jak cytować

Madejski, P., Bac, A., & Madejski, R. (2019). Wpływ sposobu odżywiania na procentową zawartość tkanki tłuszczowej wśród studentów Akademii Wychowania Fizycznego w Krakowie. Health Promotion & Physical Activity, 4(3), 36–41. https://doi.org/10.5604/01.3001.0012.8672

Numer

Dział

Artykuł oryginalny