Pro-health training and diet in selected disease entities

Authors

DOI:

https://doi.org/10.5604/01.3001.0012.8671

Keywords:

physical activity, pro-healthy exercises, diet, diseases depending of diet

Abstract

Healthy lifestyle, of which integral part is physical activity and proper diet, has an essential influence on the level of occurrence of various illnesses, as well as the length of human life. Positive aspects of physical activity include: removal of negative factors of contemporary life (stress, mental overload by intellectual work, hypokinesis), prevention the overload of motor organs and spinal pains, as well as diminution of the risk of occurrence of various illnesses like obesity, overpressure, atherosclerosis and diabetes. Besides, it toughens the organism and increases immunity. The diet of people who lead an active lifestyle should have high nutritive value, which means that it should provide proper quantity of energy mainly in form of carbohydrates (proper quantity of liquids with electrolytes is also very important). The main basis of every diet should be its diversity and balance. Besides, the diet must be adjusted to the treatment program of the disease. The aim of this dissertation is to present the influence of physical activity, pro-healthy exercises and proper diet on the treatment of the chosen diseases.

Downloads

Download data is not yet available.

Caspersen, C. J., Powell, K. E., & Christenson, G. M. (1985). Physical activity, exercise, and physical fitness: definitions and distinctions for health-related research. Public health reports, 100(2), 126.   Google Scholar

Cordain, L., Gotshall, R. W., & Eaton, S. B. (1998). Physical activity, energy expenditure and fitness: an evolutionary perspective. International journal of sports medicine, 19(05), 328–335.   Google Scholar

Kozłowski, S., & Nazar, K. (1995). Wprowadzenie do fizjologii klinicznej. PZWL, Warszawa, 156–200.   Google Scholar

Horton, T. J., Drougas, H., Brachey, A., Reed, G. W., Peters, J. C., & Hill, J. O. (1995). Fat and carbohydrate overfeeding in humans: different effects on energy storage. The American Journal of Clinical Nutrition, 62(1), 19–29.   Google Scholar

Górski, J. (Ed.). (2011). Fizjologia wysiłku i treningu fizycznego. Wydawnictwo Lekarskie PZWL.   Google Scholar

Ball, S. (2001). Antyoksydanty w medycynie i zdrowiu człowieka: natura nie do końca zapewniła nam ochronę przed utlenianiem... Medyk.   Google Scholar

Bator, A., & Kasperczyk, T. (2000). Trening zdrowotny z elementami fizjoterapii.   Google Scholar

Drabik, J. (1996). Aktywność fizyczna w treningu zdrowotnym osób dorosłych. Wydawnictwo Uczelniane AWF.   Google Scholar

Kuński, H. (2002). Trening zdrowotny osób dorosłych. Agencja Wydawnicza Medsport Press.   Google Scholar

Jegier, A. (2006). Aktywność ruchowa w promocji zdrowia oraz zapobieganiu chorobom przewlekłym. W zbiorze: Medycyna Sportowa. Jegier A, Nazar K, Dziak A (red). PTMS Warszawa, 403–456.   Google Scholar

Sallis, J.F., Owen, N. (1999). Physical activity and behavioural medicine. Sage Publications, London.   Google Scholar

Bean, A., & Wojtczak, E. (2014). Żywienie w sporcie: kompletny przewodnik. Zysk i S-ka Wydawnictwo.   Google Scholar

Ciborowska, H., & Dietetyka, R. A. (2007). Żywienie zdrowego i chorego człowieka. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa, 359, 465-469.   Google Scholar

Celejowa, I. (2001). Żywienie w treningu iw walce sportowej. Centralny Ośrodek Sportu.   Google Scholar

Clark, N. (2015). Jedz i trenuj. Buk Rower, Warszawa.   Google Scholar

Drabik, J. (1995). Aktywność fizyczna w edukacji zdrowotnej społeczeństwa. Wydawnictwo Uczelniane AWF.   Google Scholar

Fabian, W., Koziarska-Rościszewska, M., Szymczak, I. (2008). Cukrzyca. PZWL, Warszawa.   Google Scholar

Tatoń, J., Czech, A. (2001). Epidemiologia cukrzycy. Diabetologia. Tom 1. PZWL, Warszawa.   Google Scholar

Janeczko-Sosnowska, E. (1999). Cukrzyca typu 1. Czelej, Lublin.   Google Scholar

Hasik, J., Hrynkiewicz, L., Grzymisławski, M. (1999). Dietetyka. Warszawa: Wydawnictwo Lekarskie PZWL.   Google Scholar

Włodarek, D., Lange, E., Głąbska, D., & Kozłowska, L. (2015). Dietoterapia. Wydawnictwo Lekarskie PZWL.   Google Scholar

Guelfi, K. J., Jones, T. W., & Fournier, P. A. (2005). The decline in blood glucose levels is less with intermittent high-intensity compared with moderate exercise in individuals with type 1 diabetes. Diabetes care, 28(6), 1289-1294.   Google Scholar

Krętowski, A. (2006). Etiopatogeneza cukrzycy. Etiopatogeneza cukrzycy typu, 1, 220-239.   Google Scholar

Bryl, W., Miczke, A., & Pupek-Musialik, D. (2005). Nadciśnienie tętnicze i otyłość - narastający problem wieku. rozwojowego. Endokrynologia, Otyłość i Zaburzenia Przemiany Materii, 1(1), 26-29   Google Scholar

Bond, D. S., Evans, R. K., DeMaria, E. J., Meador, J. G., Warren, B. J., Shannon, K. A., & Shannon, R. M. (2004). A conceptual application of health behavior theory in the design and implementation of a successful surgical weight loss program. Obesity surgery, 14(6), 849-856.   Google Scholar

Lafay, O. (2012). Skuteczne odżywianie w treningu i sporcie. JK, Łódź.   Google Scholar

Maciaszczyk, B., Maciaszczyk, P. (2012). Rola aktywności ruchowej w ontogenezie człowieka. Trening zdrowotny. PWSZ, Tarnobrzeg.   Google Scholar

Baszczuk, A., Kopczyński, Z., & Musialik, K. (2014). Rozpowszechnienie nadciśnienia tętniczego na świecie iw Polsce. In: Forum Zaburzeń Metabolicznych (Vol. 5, No. 4, pp. 141-147).   Google Scholar

Polakowska, M., Piotrowski, W., Włodarczyk, P., Broda, G., & Rywik, S. (2002). The epidemiologic study estimating the prevalence of arterial hypertension in adult population in Poland–PENT study part I. The characteristics of the prevalence and control of the arterial hypertension. Arterial Hypertens, 6(3), 157-166.   Google Scholar

Kasprzak, J. D. (2004). Nawracające niedokrwienie-istotny problem terapeutyczny u pacjenta z przewlekłą chorobą wieńcową. Folia Cardiologica, 11(5), 319-326.   Google Scholar

Drygas, W., & Jegier, A. (2003). Zalecenia dotyczące aktywności ruchowej w profilaktyce chorób układu krążenia. Czynniki Ryzyka, 38(39), 76-84.   Google Scholar

Drabik, J. (2006). Pedagogiczna kontrola pozytywnych mierników zdrowia fizycznego. AWFiS, Gdańsk.   Google Scholar

Jegier, A., & Kozdroń, E. (1997). Metody oceny sprawności i wydolności fizycznej człowieka. Towarzystwo Krzewienia Kultury Fizycznej.   Google Scholar

Materac, E., Marczyński, Z., & Bodek, K. H. (2013). Rola kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 w organizmie człowieka. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2(46).   Google Scholar

Published

2018-12-31

How to Cite

Wojtanowski, W. (2018). Pro-health training and diet in selected disease entities. Health Promotion & Physical Activity, 4(3), 28–35. https://doi.org/10.5604/01.3001.0012.8671

Issue

Section

Original article