Pro-health training and diet in selected disease entities
DOI:
https://doi.org/10.5604/01.3001.0012.8671Keywords:
physical activity, pro-healthy exercises, diet, diseases depending of dietAbstract
Healthy lifestyle, of which integral part is physical activity and proper diet, has an essential influence on the level of occurrence of various illnesses, as well as the length of human life. Positive aspects of physical activity include: removal of negative factors of contemporary life (stress, mental overload by intellectual work, hypokinesis), prevention the overload of motor organs and spinal pains, as well as diminution of the risk of occurrence of various illnesses like obesity, overpressure, atherosclerosis and diabetes. Besides, it toughens the organism and increases immunity. The diet of people who lead an active lifestyle should have high nutritive value, which means that it should provide proper quantity of energy mainly in form of carbohydrates (proper quantity of liquids with electrolytes is also very important). The main basis of every diet should be its diversity and balance. Besides, the diet must be adjusted to the treatment program of the disease. The aim of this dissertation is to present the influence of physical activity, pro-healthy exercises and proper diet on the treatment of the chosen diseases.
Downloads
References
Caspersen, C. J., Powell, K. E., & Christenson, G. M. (1985). Physical activity, exercise, and physical fitness: definitions and distinctions for health-related research. Public health reports, 100(2), 126. Google Scholar
Cordain, L., Gotshall, R. W., & Eaton, S. B. (1998). Physical activity, energy expenditure and fitness: an evolutionary perspective. International journal of sports medicine, 19(05), 328–335. Google Scholar
Kozłowski, S., & Nazar, K. (1995). Wprowadzenie do fizjologii klinicznej. PZWL, Warszawa, 156–200. Google Scholar
Horton, T. J., Drougas, H., Brachey, A., Reed, G. W., Peters, J. C., & Hill, J. O. (1995). Fat and carbohydrate overfeeding in humans: different effects on energy storage. The American Journal of Clinical Nutrition, 62(1), 19–29. Google Scholar
Górski, J. (Ed.). (2011). Fizjologia wysiłku i treningu fizycznego. Wydawnictwo Lekarskie PZWL. Google Scholar
Ball, S. (2001). Antyoksydanty w medycynie i zdrowiu człowieka: natura nie do końca zapewniła nam ochronę przed utlenianiem... Medyk. Google Scholar
Bator, A., & Kasperczyk, T. (2000). Trening zdrowotny z elementami fizjoterapii. Google Scholar
Drabik, J. (1996). Aktywność fizyczna w treningu zdrowotnym osób dorosłych. Wydawnictwo Uczelniane AWF. Google Scholar
Kuński, H. (2002). Trening zdrowotny osób dorosłych. Agencja Wydawnicza Medsport Press. Google Scholar
Jegier, A. (2006). Aktywność ruchowa w promocji zdrowia oraz zapobieganiu chorobom przewlekłym. W zbiorze: Medycyna Sportowa. Jegier A, Nazar K, Dziak A (red). PTMS Warszawa, 403–456. Google Scholar
Sallis, J.F., Owen, N. (1999). Physical activity and behavioural medicine. Sage Publications, London. Google Scholar
Bean, A., & Wojtczak, E. (2014). Żywienie w sporcie: kompletny przewodnik. Zysk i S-ka Wydawnictwo. Google Scholar
Ciborowska, H., & Dietetyka, R. A. (2007). Żywienie zdrowego i chorego człowieka. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa, 359, 465-469. Google Scholar
Celejowa, I. (2001). Żywienie w treningu iw walce sportowej. Centralny Ośrodek Sportu. Google Scholar
Clark, N. (2015). Jedz i trenuj. Buk Rower, Warszawa. Google Scholar
Drabik, J. (1995). Aktywność fizyczna w edukacji zdrowotnej społeczeństwa. Wydawnictwo Uczelniane AWF. Google Scholar
Fabian, W., Koziarska-Rościszewska, M., Szymczak, I. (2008). Cukrzyca. PZWL, Warszawa. Google Scholar
Tatoń, J., Czech, A. (2001). Epidemiologia cukrzycy. Diabetologia. Tom 1. PZWL, Warszawa. Google Scholar
Janeczko-Sosnowska, E. (1999). Cukrzyca typu 1. Czelej, Lublin. Google Scholar
Hasik, J., Hrynkiewicz, L., Grzymisławski, M. (1999). Dietetyka. Warszawa: Wydawnictwo Lekarskie PZWL. Google Scholar
Włodarek, D., Lange, E., Głąbska, D., & Kozłowska, L. (2015). Dietoterapia. Wydawnictwo Lekarskie PZWL. Google Scholar
Guelfi, K. J., Jones, T. W., & Fournier, P. A. (2005). The decline in blood glucose levels is less with intermittent high-intensity compared with moderate exercise in individuals with type 1 diabetes. Diabetes care, 28(6), 1289-1294. Google Scholar
Krętowski, A. (2006). Etiopatogeneza cukrzycy. Etiopatogeneza cukrzycy typu, 1, 220-239. Google Scholar
Bryl, W., Miczke, A., & Pupek-Musialik, D. (2005). Nadciśnienie tętnicze i otyłość - narastający problem wieku. rozwojowego. Endokrynologia, Otyłość i Zaburzenia Przemiany Materii, 1(1), 26-29 Google Scholar
Bond, D. S., Evans, R. K., DeMaria, E. J., Meador, J. G., Warren, B. J., Shannon, K. A., & Shannon, R. M. (2004). A conceptual application of health behavior theory in the design and implementation of a successful surgical weight loss program. Obesity surgery, 14(6), 849-856. Google Scholar
Lafay, O. (2012). Skuteczne odżywianie w treningu i sporcie. JK, Łódź. Google Scholar
Maciaszczyk, B., Maciaszczyk, P. (2012). Rola aktywności ruchowej w ontogenezie człowieka. Trening zdrowotny. PWSZ, Tarnobrzeg. Google Scholar
Baszczuk, A., Kopczyński, Z., & Musialik, K. (2014). Rozpowszechnienie nadciśnienia tętniczego na świecie iw Polsce. In: Forum Zaburzeń Metabolicznych (Vol. 5, No. 4, pp. 141-147). Google Scholar
Polakowska, M., Piotrowski, W., Włodarczyk, P., Broda, G., & Rywik, S. (2002). The epidemiologic study estimating the prevalence of arterial hypertension in adult population in Poland–PENT study part I. The characteristics of the prevalence and control of the arterial hypertension. Arterial Hypertens, 6(3), 157-166. Google Scholar
Kasprzak, J. D. (2004). Nawracające niedokrwienie-istotny problem terapeutyczny u pacjenta z przewlekłą chorobą wieńcową. Folia Cardiologica, 11(5), 319-326. Google Scholar
Drygas, W., & Jegier, A. (2003). Zalecenia dotyczące aktywności ruchowej w profilaktyce chorób układu krążenia. Czynniki Ryzyka, 38(39), 76-84. Google Scholar
Drabik, J. (2006). Pedagogiczna kontrola pozytywnych mierników zdrowia fizycznego. AWFiS, Gdańsk. Google Scholar
Jegier, A., & Kozdroń, E. (1997). Metody oceny sprawności i wydolności fizycznej człowieka. Towarzystwo Krzewienia Kultury Fizycznej. Google Scholar
Materac, E., Marczyński, Z., & Bodek, K. H. (2013). Rola kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 w organizmie człowieka. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2(46). Google Scholar
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2018 University of Applied Sciences in Tarnow, Poland & Authors
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.